Elbristen hotar Uppsalas framtid

Kapacitetsbrist kostar arbetstillfällen i länet, skriver styrets representanter i Regionala utvecklingsnämnden.

Kapaciteten i elnäten måste öka och handläggningstiderna kortas, skriver företrädare för regionala utvecklingsnämnden, Region Uppsala.

Kapaciteten i elnäten måste öka och handläggningstiderna kortas, skriver företrädare för regionala utvecklingsnämnden, Region Uppsala.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2025-02-26 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges framtida konkurrenskraft och hållbara industriella utveckling står och faller med vår förmåga att leverera stabil, förnybar, fossilfri och prisvärd el. I Uppsala län ser vi redan i dag hur bristen på nätkapacitet och orimligt långa handläggningstider hotar både etableringar och den gröna omställningen. Det är en ohållbar situation som kräver politisk handling – nu, inte i framtiden.

Industrins omställning till förnybar och fossilfri produktion är en central del av Sveriges klimatstrategi och avgörande för att behålla och skapa arbetstillfällen. Prognoser för 2025 visar att det enbart inom Upplands Energis koncessionsområden kommer att behövas mellan 64 och 70 megawatt (MW) elkapacitet för att möta behovet och möjliggöra hållbar industriell utveckling. I dag ligger den installerade elproduktionskapaciteten på mellan 23 och 35 MW. Elanvändningen i Uppsala län väntas öka med minst 30 procent fram till 2045 vilket motsvarar ett investeringsbehov i elnätet på drygt 26 miljarder kronor. 

Skillnaden mellan vad vi har och vad vi behöver skapar en allvarlig obalans som bromsar både nya etableringar och befintliga verksamheters möjligheter att expandera.

Den senaste utvecklingen kring Dannemoragruvan är ett konkret exempel. På grund av brist på klara besked från Vattenfall och Svenska Kraftnät skjuts projektet på framtiden. Jobbtillfällen går förlorade och den gröna omställningen saktar in. Uppsala län kan inte vara en region där företag och investerare möts av osäkerhet kring elförsörjningen – det leder bara till att investeringarna hamnar i andra länder där förutsättningarna är stabilare.

Utöver bristen på elkapacitet är det de långa handläggningstiderna för att ansluta ny elproduktion och förstärka elnäten som utgör ett av de största hindren. I dag kan det ta mer än tio år att få tillstånd för utbyggnad av elnät eller energiproduktion, vilket är fullständigt orimligt. Företag och industrier som planerar att etablera sig i Uppsala län kan inte vänta i ett decennium på att få tillgång till el – de väljer i stället att etablera sig i Norge eller Finland, där processerna är snabbare och mer förutsägbara.

Vi behöver drastiskt korta ned tillståndsprocesserna och samtidigt se till att planeringsarbetet för nya elanslutningar blir mer effektivt. Svenska Kraftnät och andra myndigheter måste ges förutsättningar att hantera ansökningar snabbare, och regelverket behöver anpassas för att bättre spegla det akuta behovet av elkapacitet.

För att Uppsala län ska kunna vara en motor för grön industri och hållbar utveckling krävs en modernisering av elsystemet. Vi måste:

  • Bygga ut elnätet för att möta den ökande efterfrågan och säkra tillgången på stabil el.
  • Satsa på fler energikällor, inklusive havsbaserad vindkraft, solenergi och energilagring i form av batterier och vätgas.
  • Effektivisera tillståndsprocesserna för både nätutbyggnad och ny elproduktion, så att investeringar kan realiseras snabbare.
  • Skapa incitament för lokal elproduktion genom att stödja kommuner och markägare som vill bidra till energiförsörjningen.

Att trygga elförsörjningen handlar inte bara om klimatet – det är också en fråga om jobb, konkurrenskraft och regional utveckling. Uppsala län har alla förutsättningar att vara en föregångsregion i den gröna omställningen, men då måste vi agera nu. Industrin och företagen har viljan att ställa om, men de kan inte göra det utan en stabil och pålitlig elförsörjning.

Låt oss inte låta onödiga byråkratiska hinder och bristande nätkapacitet bromsa den framtid vi behöver. 

Elen är nyckeln till ett hållbart Uppsala län – nu är det dags att låsa upp möjligheterna.

Unn Harsem (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden, Region Uppsala
Maria Fregidou-Malama (V), 1:e vice ordförande regionala utvecklingsnämnden, Region Uppsala
Peter Waara (S), ledamot regionala utvecklingsnämnden, Region Uppsala
Hans Wennberg (MP), ledamot regionala utvecklingsnämnden, Region Uppsala