Dyra besparingar

När vår S-styrda kommun sparar på insatser för minskad arbetslöshet bland unga ökar i stället kostnaderna för ekonomiskt bistånd, skriver Ismail Kamil.

Ismail Kamil

Ismail Kamil

Foto: Tomas Lundin

debatt2017-05-29 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett jobb och egen inkomst gör människor självständiga och ger möjligheten att styra över sitt eget liv på ett helt annat sätt än om man är beroende av ekonomiskt stöd från samhället. Den friheten är alla värda. Därför tycker Liberalerna att Uppsala kommun måste satsa på och prioritera de personer som länge varit utan arbete, de långtidsarbetslösa.

Unga som har hoppat av studierna och saknar arbete är en särskilt utsatt grupp.

De har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden eftersom de saknar erfarenheter och kompetens för att få ett arbete. Vi vet sedan tidigare att gruppen 20–24-åringar som varken studerar eller arbetar har sämre psykisk hälsa. Risken för depression och drogproblem är mycket högre jämfört med unga som studerar ­eller har en anställning.

Uppgifter från Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar visar att cirka tio procent av unga i åldern 20–24 år varken studerade eller arbetade under 2016.

Så kan vi inte ha det.

2010–2014 satt jag i riksdagens arbetsmarknadsutskott där även den nuvarande arbetsmarknads- och etableringsministern Ylva Johansson (S) då satt som vice ordförande och oppositionsledare. Hon brukade hela tiden poängtera vikten av utbildning och tidiga arbetsmarknadsinsatser för att på så sätt minska långtidsarbetslöshet bland unga och övriga långtidsarbetslösa.

Även nu anser Ylva Johansson att det är mycket viktigt med utbildning och tidiga åtgärder för att hjälpa de långtidsarbetslösa och särskilt de unga.

Hur är det då med den S-ledda majoriteten i Uppsala kommun? Tror de själva på sin arbetsmarknadsminister?

Arbetsmarknadsnämnden sparade under 2016 hela 26,1 miljoner på arbetsmarknadsinsatser och 13,7 miljoner på vuxenutbildning. Med andra ord så vill inte S-majoriteten i Uppsala följa den linje som S-regeringen tror på. När vår S-styrda kommun sparar på insatser för att minska arbetslösheten bland unga, lågutbildade och personer med funktionshinder, blir konsekvensen ökade kostnader för ekonomiskt bistånd. När vår S-styrda kommun sparar på vuxenutbildning, blir vägen för lågutbildade ännu längre att ta sig in i arbetsmarknaden.

Samtidigt som den S-ledda majoriteten i Uppsala kommun sparat på arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning, så har det ekonomiska biståndet (socialbidrag) i kommunen ökat med hela 13,2 miljoner kronor under 2016.

Vi liberaler vill att kommunen ska satsa mer, inte mindre, på arbetsmarknadsinsatser för att skapa fler möjligheter för arbetslösa att få möjlighet till ett arbete eller en sysselsättning. Vi vill satsa mer, inte mindre, på vuxenutbildning som är mycket viktigt för utsatta grupper i samhället såsom äldre, utlandsfödda, funktionsnedsatta och unga med endast förgymnasial utbildning. Vi vill ha en inkluderande arbetsmarknadspolitik där samverkan stärks mellan kommunen, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och näringslivet för att skapa fler jobbmöjligheter och anställningar och som på sikt ska leda till mindre försörjningsstöd så att de som har hamnat i långtidsarbetslöshet ska kunna stå på sina egna ben.

Fokus ska vara på egenförsörjning i stället för ekonomiskt bistånd.

Ismail Kamil, 2:e vice ordförande (L) arbetsmarknadsnämnden

Unga arbetslösa