Torsdagen den 22 oktober sitter vi gymnasieelever i Uppsala hemma. Med mindre än 24 timmars varsel tillämpades omedelbar distansundervisning för alla årskurser på samtliga gymnasieskolor. Beslutet går mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer som har undantagit skolan från de lokala råden, och det går ut över oss elever som bevisat både presterar och mår sämre till följd av distansundervisningen. Vi gymnasieelever i Uppsala faller offer för kommunens symbolpolitik, och det går ut över vår framtid.
I mitten av oktober släpptes svaren i en undersökning utförd av Sveriges Elevkårer. Undersökningen, som behandlade distansundervisningen, visade att varannan elev mår sämre av att inte ha undervisningen på plats i skolan. Samtidigt svarar över två tredjedelar av eleverna att de har svårare att hålla fokus på lektionerna över nätet.
Distansundervisningen är inte hälsosam för majoriteten av oss elever, och ju mer vi får möjlighet att vara i skolan, desto bättre mår vi – och desto bättre går våra studier. Det är något som verkar ha uppfattas av Folkhälsomyndigheten, som i sina lokala råd för Uppsala undantar skolan. Därför framstår det för oss som orimligt att stänga ned skolorna, då det går mot råden, beslutet känns symboliskt, och varför ska det behöva gå ut över oss gymnasieelever och vår framtid?
När det kommer till den distansundervisning som Uppsalas största skolor haft sedan höstterminens start finns det också en del frågetecken. Upplägget ser ut så att en del av undervisningen bedrivs på distans, medan andra delar av skolan är på plats fysiskt. Mestadels skiftar det veckovis. Huvudanledningen som getts till oss elever är att upplägget ser ut som det gör på grund av att kollektivtrafiken inte ska överbelastas och frågan väcks därför varför inte mer resurser i stället kan läggas på kollektivtrafiken.
Vi vill ha en lösning där vår utbildning och framtid prioriteras, men i dag ser inte situationen ut så. Vi kräver att kommunen blir mer praktisk och försöker hitta lösningar som faktiskt gynnar oss elever. Att med kort varsel kasta tillbaka Uppsala till distansundervisning utan tydliga direktiv om vad som kommer att hända i framtiden leder till en stor stress och är därför ingen bra lösning. Distansundervisningen får inte börja tillämpas lättvindigt bara för att det är enkelt, eftersom det är en enorm påfrestning för oss elever. Situationen med covid-19 har varit ett faktum i sju månader och det är dags att en lösning för gymnasieskolorna som inger hopp och framtidstro – istället för stress och ångest – presenteras.
Det är dock viktigt att samtidigt se den utbredda förståelse som finns bland stadens gymnasieelever. Nya direktiv har kommit, varpå vi har anpassat oss. Är det inte fysiskt möjligt att vi alla ska kunna gå i skolan samtidigt så finns förståelsen för varför det blir som det blir. Det vi kräver är endast att en lösning utformas med hänsyn till våra behov, för det är inte hur det känns just nu. De flesta presterar och mår sämre av distansundervisning, och vi är övertygade om att det går att lägga fram en mer optimal lösning än vad vi har fått erfara de senaste dagarna.
Vi elever har ställt om, vi elever ställer upp på att fortsätta anpassa oss, och som motprestation vill vi att kommunen ska förstå hur viktig skolan är för oss.