Det ska vara lätt att parkera rätt

Uppsala kommuns beslut om att förbjuda flera parkeringsappar skapar enbart problem och irritation, skriver Mia Nordström (C).

Mia Nordström.

Mia Nordström.

Foto:

Debatt2018-10-29 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är en fantastisk stad, som går en ljus framtid till mötes. Universitetet, de goda levnadsförhållandena och pendlingsavståndet till andra städer, som Stockholm och Västerås gör staden oerhört konkurrenskraftig. Samtidigt är utvecklingen inget som ska tas för givet. Politikerna måste hela tiden göra sitt yttersta för att förenkla livet för sina invånare på de sätt de kan.

Detta är tyvärr tvärt emot vad som nyligen skett i kommunen. Det kommunala parkeringsbolaget Uppsala Parkering AB, har bestämt att staden ska skära ned på antalet parkeringsappar som får finnas i kommunen – från fem till två. Detta utan att ta hänsyn till vilka som är mest populära eller fungerar bäst. De två som fick stanna kvar valdes ut via lottning.

Beslutet verkar inte ha efterfrågats av Uppsalas invånare, utan kritiseras tvärtom av medborgare i sociala medier. Det har ställt till det avsevärt för både pendlare och boende i staden, som var nöjda med de lösningar som fanns till hands. Istället för att kunna använda samma app på flera platser är risken nu att man istället måste använda flera olika appar både inom staden och om man pendlar till en annan stad. Detta försvårar parkering och skapar onödig stress i vardagen för alla som behöver bilen. Att kommunen lagt både energi och resurser på att driva igenom beslutet och att genomföra en tidskrävande offentlig upphandling är oförståeligt.

Även den äldre befolkningen drabbas av beslutet. Många i befolkningsgruppen är ovana vid att parkera genom appar, och har investerat tid och energi i att lära sig och hålla reda på ett system. När lösningen de är vana vid förbjuds leder det till både osäkerhet och otrygghet, och att ladda ned och lära sig flera olika appar är en stor utmaning för många.

Slutligen riskerar begränsningen av alternativ att sinka utveckling och innovation. Då 30 procent av all stadstrafik består av personer som letar parkeringsplatser hade Uppsalas Gatu- och samhällsmiljönämnd redan för flera år sedan diskussioner om att ta fram en ny, mobil tjänst för att lösa detta problem. Tjänsten, som skulle låta bilister söka efter gator med lediga parkeringsplatser blev aldrig verklighet i kommunens egen regi, men lanserades nyligen i Stockholm och Malmö av en av de borttvingade aktörerna: EasyPark. Planen var även att lansera i Uppsala, vilket stoppades när tjänsten förbjöds.

Ett alternativ till att skära ned antalet tillåtna parkeringsappar är att låta alla som följer reglerna verka fritt i staden. Detta system används i till exempel Danmark, Nederländerna och Tyskland, och fungerar bra på dessa platser. Det ger individen möjlighet att välja vilken lösning de vill använda, pressar priser genom konkurrens, och leder till innovation när konkurrenterna försöker ta marknadsandelar av varandra. Samtidigt kan man använda sin favorit-app i en stor mängd städer. Denna lösning är alltså fullt möjlig att implementera i staden redan idag.

Medborgare efterfrågar enkelhet, bekvämlighet och valfrihet. Det ska vara lätt att parkera rätt.

Än så länge har den nya politiska koalitionen inte agerat för att ta tillbaka stadens mest omtyckta appar. Ett råd från en person med lång bakgrund från Uppsalas Gatu- och samhällsmiljönämnd – till både Uppsala Parkerings AB och ansvariga politiker: Låt folk få välja sina appar själva. Att minska antalet tillgängliga alternativ på det sätt som nu är gjort kommer inte att leda till något annat än folkligt missnöje, vilket redan kunnat observeras vid parkeringsplatser runt om i kommunen och inte minst i sociala medier. Det gynnar inte någon.

Mia Nordström

Centerpartiet Uppsala

Tidigare vice ordförande Gatu- och samhällsmiljönämnden