Replik
Helen Stjerna ropar efter mer skatt och regleringar för tobak och pekar på Norge som exempel. Om det hade varit en lösning som gav resultat hade det varit enkelt. Men tyvärr ser verkligheten inte ut så. Norge har högre skatt än Sverige, fler regleringar, mer smuggel, större gränshandel och fler rökare.
Stjernas föreslår en hållbarhetsskatt. Genom EU:s engångsplastdirektiv ska tobaksproducenter betala för kostnaden att städa upp fimparna. Det kommer att gälla även i Sverige. Stjerna har en poäng; fimpar är ett problem, precis som nedskräpning i allmänhet. Fimpar ska inte ligga på marken. Rökarna måste ändra sitt beteende. Här har vi ett ansvar.
Vad kan vi göra åt problemet? År 2019 förbjöds rökning på uteserveringar. Det innebär att många rökare flyttar sig från restaurangernas askkoppar och ut på gatan. Här gjorde myndigheterna ett misstag. Tyvärr förbjöds även användning av e-cigaretter och heat-not-burn-produkter som Iqos. Hade liknande rökfria produkter varit tillåtna på uteserveringarna hade flera rökare sannolikt gått över till vejping eller heat-not-burn. Som ett resultat hade fimpnedskräpningen också minskat. Samtidig hade det varit en folkhälsovinst eftersom rökare därmed får ett incitament att byta till mindre skadliga alternativ jämfört med cigaretter. Tobaken i till exempel heat-not-burn-produkter som Iqos brinner inte. Därmed behöver tobaken inte heller släckas. I stället kan den läggas rakt ner i fickan eller tillbaka i paketet efter användning.
Kan vi göra mer? Absolut, vi kan och ska göra mer. Förebyggande genomför vi informationskampanjer. Tillsammans med Håll Sverige Rent (HSR) har vi bland annat designat om Marlboro-paketen. Syftet är att informera om problemet samt att uppmana till en beteendeförändring. I breda samarbeten med kommuner och intresseorganisationer kan vi nå resultat ännu snabbare. Ju fler vi är som drar åt samma håll desto bättre. Fimparna ska bort och det måste vara lätt att göra rätt.