Det här gör vi åt situationen på Akademiska

Läget på sjukhuset är ansträngt och vi har vidtagit flera åtgärder för att avhjälpa problemen, skriver Malin Sjöberg Högrell (L).

Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande för sjukhusstyrelsen.

Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande för sjukhusstyrelsen.

Foto: Charlotte Rueckl

Debatt2021-09-30 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi börjar äntligen se slutet på pandemin. Sjukvården är fortfarande hårt belastad av ett högt söktryck och den vård som skjutits upp. Akademiska sjukhuset är inget undantag. IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) har påtalat ett mycket ansträngt läge. Som sjukhusstyrelsens ordförande vill jag redogöra för läget och vad vi gör åt saken. 

Att minska trycket på akuten, öppna vårdplatser, öka tillgängligheten i vården och få ordning på ekonomin på Akademiska är högsta prioritet. Akutmottagningen har i många år varit hårt belastad i synnerhet under somrarna. Sjukhusstyrelsen inledde därför ett stort förändringsarbete 2019. 

Året därpå kom pandemin. Vården har fått ställas om och planerad vård skjutits upp. Det är som att byta ut en motor på ett flygplan i luften som går igenom kraftig turbulens. Att det alls gått att både leverera den ordinarie vård som inte kan anstå och vårda patienter med covid är tack vare medarbetarnas professionalitet, arbetsvilja och uppfinningsrikedom. Nu behöver både den uppskjutna vården och de vaccinerade som åter söker sig till vården hanteras. 

Det saknas 30-40 vårdplatser på Akademiska. De som söker vård via akuten får därför vänta länge på en vårdplats. I somras ändrades därför flera rutiner, bland annat stärkt triagering vid akutentrén, mer hjälp från bakjourerna och fler snabba pulsmöten. Trots det saknas vårdplatser.

Akuten har vissa tillfällen tömts på inläggningsklara patienter, vilket lett till en tuffare situation på andra delar av sjukhuset. Patienter har fått ligga i utrymmen utan larmklocka. Det är förstås inte bra, men har beslutats för att akuten inte ska bli helt överbelastad. Hela sjukhuset måste hjälpas åt.

Under sommaren var söktrycket till akuten högt och det har fortsatt under hösten. För att hantera det behöver vi anställa fler sjuksköterskor och undersköterskor, så att fler vårdplatser kan öppnas. Akademiska letar för fullt efter personal.

Vi har haft möten med IVO och berättat om de åtgärder som satts in kortsiktigt. Dessa har fokuserat på styrning och ledning, att få fram fler vårdplatser och att stärka bemanningen av läkare på akuten.

Vi har flera åtgärder på gång som ska ge fler vårdplatser. Det handlar om 12 nya akutgeriatriska vårdplatser, 6 intermediärvårdplatser, 18 närvårdsplatser i Tierp samt 15 närvårdsplatser i Uppsala. Vi kommer även att bättre nyttja vårdplatser på Lasarettet i Enköping, utveckla samarbetet med närakuten, fortsätta utveckla äldremottagningar för bättre omhändertagande utanför sjukhuset vilket ska minska inläggningar, samt utveckla vården i hemmet. Det löser inte det akuta problemet, men kommer att underlätta situationen 2022.

Denna mandatperiod införs ett strukturerat kvalitetsledningssystem, vilket inte funnits tidigare. Ingen medarbetare ska känna att man inte har tid att rapportera avvikelser - men lika viktigt är att avvikelserna följs upp och åtgärdas strukturerat. Det är ytterst viktigt att idéer hos medarbetarna som jobbar närmast patienten tas tillvara och att man som medarbetare har inflytande över sin arbetsplats. Det är medarbetarnas kompetens som möjliggör förändringsarbetet.

Vi följer noga utvecklingen så att åtgärderna ger den effekt som behövs, minskar belastningen på både akuten och andra vårdavdelningar och säkrar en systematisk uppföljning av kvaliteten.