Skyddet av våra äldre måste tas på största allvar. Jag är riktigt orolig och blir ledsen när jag dagligen hör och ser vilka brister som finns när coronasmittan fortsätter att spridas i äldreomsorgen. Det är ett stort misslyckande. På olika sätt har vi från Centerpartiet framfört att kommunerna måste göra mer för att förhindra att smittan kommer in på äldreboenden och i hemtjänsten.
Det verkar inte finnas kontroll över var bristerna finns, hur smittan sprids och hur man ska lösa problemet. Anders W Jonsson, centerpartiets vikarierande partiledare, har vid flera tillfällen lyft flera punkter som kan åtgärdas. Men det har inte givit något tydligt resultat och regeringen har inte givit ärendet den uppmärksamhet det borde ha.
I UNT har vi kunnat läsa att fler och fler har insjuknat och i mörkertalet finns givetvis också äldre. Professor i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet, Marta Szebehely, har framfört sin syn på smittspridningen. Hon menar att hård tidspress, underbemanning och många timvikarier gör det svårt för kommunerna att minska smittspridningen bland våra äldre.
Det finns i dag trots allt kunskaper som vi måste nyttja och använda oss av. Läget är akut och ska vi se förbättringar måste åtgärder vidtas nu. IVO, Inspektionen för vård och omsorg, ska ta sitt ansvar och öka tillsynen, men då måste de bli betydlig mer omfattande än hittills. Men det viktigaste av allt, som jag och Centerpartiet ser det, handlar om att utbilda all personal. Det finns enkla program på internet som alla kan ta del av. Det är inte långa föreläsningar som behövs utan framför allt något så enkelt som att lära sig att tvätta händerna och bära skyddskläder. Mer städning än i vanliga fall är också viktigt. Det är arbetsgivaren som har skyldighet att utrusta personalen oavsett om det är offentligt eller privat anställda och oavsett om man arbetar inom hemtjänst eller inom äldreboendeverksamheten. Arbetsgivaren måste helt enkelt kontrollera att varje arbetstagare har kunskaper om hygien och hur Covid- 19 sprids, för att förstå spridningseffekten och vikten av försiktighet.
I det här sammanhanget kan inte kommunerna eller de privat drivna verksamheterna klaga på kostnader. Tvätta händerna och använda skyddsutrustning är mindre kostsamt än att ta in extrapersonal. Det behövs givetvis då någon bli smittad, svårt sjuk och i behov av tätare tillsyn eller när personalen blir sjukfrånvarande. Vikarier ska givetvis också ha rätt till utbildning.
Regeringen måste ge tydliga riktlinjer och visa vad som krävs för att skydda våra äldre. Det skapar trygghet hos personalen och det leder till ett bättre jobb, något som resulterar i att våra äldre får en omvårdnad värd namnet. Anhöriga rekommenderas att inte besöka de äldre som tillhör riskgruppen. I stället för det litar vi på att våra äldre blir väl omhändertagna. Låt oss aldrig tvivla på det, för det gäller våra nära och kära dem vi älskar mest och inte vill förlora i förtid
Jag hävdar att situationen nu är mer än allvarlig. Smittan sprids och fler äldre blir sjuka. Om det beror på försummelse eller på något som gått att förhindra så finns det ingen ursäkt.