Det tar längre tid att bygga – trots färre projekt

Det går för långsamt när företag vill bygga nytt i Uppsala. Det skriver Agnes Svedberg och Malin Lejskog.

I Uppsala tar det 3,5 år att få alla tillstånd på plats, det är för länge menar debattörerna.

I Uppsala tar det 3,5 år att få alla tillstånd på plats, det är för länge menar debattörerna.

Foto: Jesper Bohlin

Debatt2024-10-22 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bostadsbyggande är en grundpelare för kommunal tillväxt. Utan en välfungerande plan- och bygglovsprocess riskerar kommuner att tappa viktig kompetens till företag i närområden, vilket kan leda till en nedåtgående spiral av minskad attraktivitet för både invånare och företag. En effektiv process är därför avgörande för att säkerställa en snabb och hållbar utveckling av bostäder och infrastruktur. Det bidrar i sin tur till ekonomisk tillväxt och ökad livskvalitet för medborgarna.

För att mäta kommunernas effektivitet med plan- och bygglovsprocesser har det för andra året i rad tagits fram ett Nationellt Ledtidsindex. I ett gediget underlag med över 3 500 detaljplaner och bygglov i mätningen är nästan 80 procent av de färdigställda flerbostadshusen i Sverige representerade. Dessvärre pekar underlaget på att det går åt fel håll för Uppsala. 

Resultatet för landet i stort är dessvärre inte bättre än vid första mätningen förra året. Ledtiderna har ökat från 4,5 till 4,7 år när vi ser från start av detaljplanearbete till startbesked. Det trots färre ärenden eftersom byggtakten gått ner i den rådande ekonomiska situationen. 

Ökning av ledtider kan delvis förklaras av en uppsjö av krav på utredningar som ställs vid varje enskilt projekt, vilket skapar osäkerhet och ytterligare fördröjningar. Kostnaderna för dessa utredningar, som i genomsnitt ligger på 100 000 kronor per utredning, landar i slutändan på de boende, en utveckling ingen av de inblandade parterna eftersträvar.

undefined
Det tar för lång tid att få tillstånd att bygga i Uppsala, menar skribenterna.

För Uppsalas del är snitttiden i årets Ledtidsindex 5,3 år. Det är en bra bit över det önskade läget på 2,5 år. Medlemsföretag i både Fastighetsägarna och Byggföretagen vittnar om lokala exempel där det krävs fördyrande utredningar och oklara förhållanden som gör att projekten drar ut på tiden, och därmed blir dyrare.

För att komma ifrån Uppsalas snitt på 5,3 och sträva efter en mer rimlig nivå på 2,5 år måste kommunen vidta åtgärder. Därför bjuder Fastighetsägarna och Byggföretagen in politiker, tjänstepersoner och medlemsföretag för att diskutera de här frågorna tillsammans. 

Det finns kommuner som har visat vägen till kortare ledtider, bland annat tack vare ett strukturerat arbete och tidigt engagemang från politiker. Det behöver finnas ett tydligt fokus på samarbete och tydlighet i processen, inte bara gentemot exploatörer utan även för att få politiker, länsstyrelsen och andra intressenter att förstå projektets fulla omfattning. Även vikten av kompetens och erfarenhet hos de anställda går att se som en viktig nyckel för att få till effektiva plan- och byggprocesser.

För att behålla tillväxt i Uppsala behöver samtliga inblandade aktörer arbeta med frågan kring kortare ledtider. Öka samverkan och dialog tidigt i processerna och satsa på att kompetensutveckla personal. I slutändan är det en vinst för kommen, företaget och Uppsalaborna.