Det är inte för dyrt med en folkomröstning

En folkomröstning kan spara pengar då den kan leda till en dämpning av kommunens nuvarande höga exploateringstakt, skriver Monika Lövgren och Ronny Hellström.

Argumentet att det kostar för mycket, cirka en miljon kronor, att hålla en folkomröstning håller inte, skriver Monika Lövgren och Ronny Hellström.

Argumentet att det kostar för mycket, cirka en miljon kronor, att hålla en folkomröstning håller inte, skriver Monika Lövgren och Ronny Hellström.

Foto: Anna-Mikaela Wass

Debatt2020-05-30 02:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är viktigt att det byggs två spår till mellan Uppsala och Stockholm. Det är en riksangelägenhet och ska inte kräva någon motprestation av Knivsta kommun. Överenskommelsen som Sverigedemokraterna röstade nej till i december 2017 innebär att bostäder för ytterligare 30 000 invånare ska byggas i västra Knivsta och i Alsike och förutsätter att spåren dras parallellt med de nuvarande genom Knivsta centrum. Det förutsätts också att Knivsta bygger och finansierar en ny av- och tillfart till E4:n norr om Alsike. Allt detaljarbete ska alltså bekostas av Knivsta kommun. Överenskommelsen är i alla avseenden negativ för Knivsta och det finns varken en önskan hos Knivstas medborgare att den ska genomföras eller ekonomiska förutsättningar för att göra det.

Över tolv procent av Knivstas röstberättigade har därför genom ett folkinitiativ begärt en folkomröstning för att väsentligt minska antalet bostäder i fyrspårsavtalet. Att inte säga ja till en folkomröstning betyder att kommunen går emot folkviljan i kommunen.

Argumentet att det kostar för mycket, cirka en miljon kronor, att hålla en folkomröstning håller inte. I andra sammanhang är inte kostnaderna några problem. Som exempel togs ett beslut om 600 000 kronor för att externa konsulter ska göra en översyn över de egna bolagen. Ett annat exempel var att skicka en delegation från kommunen till Almedalsveckan på Gotland. Något problem med kostnader var det inte heller när förra kommundirektören fick ett mycket generöst avgångsvederlag. Då tycks pengar inte vara några problem.

Tvärtom kan en folkomröstning spara pengar då den kan leda till en dämpning av kommunens nuvarande höga exploateringstakt. Det är mycket kostsam vilket de senaste årens bokslut visar med stor tydlighet.

Majoriteten påstår även att det inte behövs någon folkomröstning eftersom man nu ska begära omförhandling av avtalet med syfte att halvera Knivstas åtagande från 15 000 bostäder till 7 500. Det skulle vara i linje med Folkinitiativets begäran, påstår man.

Det tycker inte vi! Det är bara ett nytt försök att fatta beslut över huvudena på medborgarna.

Uppsala, som är en part i överenskommelsen, har åtagit sig att bygga 33 000 bostäder i sydöstra delen. Där är man fortfarande inte enig om åtagandet. Det verkliga förhållandet mellan Uppsala och Knivsta både när det gäller ekonomi och invånarantal är en tiondel vilket innebär att Knivstas åtagande i fyrspårsavtalet i så fall borde ha varit cirka 3 000 bostäder. 

Kravet på folkomröstning handlar inte om att ett visst antal bostäder ska byggas utan om att det åtagande man gjort i fyrspårsavtalet är för stort. Medborgarna vill ha en rimlig expansion av kommunen och en helt annan inriktning på vad som ska byggas. Vi sverigedemokrater stödjer detta och vill att det ska byggas mer radhusområden och småhus och inte för höga hus och framförallt inte så tätt.