Det är dags för beslut som slutförvaret

SKB har visat att det går att konstruera ett säkert slutförvar, skriver Simon Hoff i en replik.

Debatt2020-11-22 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Slutförvaret för använt kärnbränsle diskuteras i två aktuella inlägg här på debattsidan. Kort sammanfattat vill kommunstyrelseordförandena från Östhammar respektive Oskarshamn att regeringen ska fatta beslut i frågan i närtid (UNT 6/11), medan Åsa Lindstrand från OSS med flera menar att beslutet måste ta tid (UNT 12/11). 

I sammanhanget är det därför värt att påminna om att regeringens beslutsunderlag nu vilar på 40 års forskning och teknikutveckling, internationellt samarbete och en tillståndsprövning med tillhörande granskning som tagit snart tio år att slutföra. Experterna på Strålsäkerhetsmyndigheten har granskat och tillstyrkt ansökan. Frågan har också prövats i mark- och miljödomstolen och för en månad sedan sade Östhammars kommun ja till att slutförvaret placeras i Forsmark. Sedan tidigare har Oskarshamns kommun sagt ja till bygget av den inkapslingsanläggning som ingår i slutförvarssystemet. Frågan är färdigutredd och redo för regeringens beslut. Ingen kan påstå att beslutsunderlaget har stressats fram. 

I dag förvaras det använda kärnbränslet i ett tillfälligt mellanlager i Oskarshamn i väntan på ett slutförvar. Precis som kommunernas representanter skriver blir mellanlagret förr eller senare fullt. I ansökan ingår att SKB vill utöka lagringskapaciteten i mellanlagret eftersom det kommer att behövas i väntan på slutförvaret. SKB:s ansökan ska prövas som en helhet, eftersom systemet med mellanlager, inkapslingsanläggning och slutförvar är sammanhängande. 

Det experiment som Åsa Lindstrand med flera hänvisar till är ett långtidsförsök med den lera som ska användas i slutförvaret. Försöket innehåller kopparkomponenter men är inte utformat för att ge detaljerade svar på korrosionsfrågor, de svaren har vi fått genom andra experiment och studier. Trots det visar resultaten inte på något som motsäger slutsatserna i SKB:s säkerhetsanalys. Vi har redan publicerat två rapporter från det aktuella försöket, som Strålsäkerhetsmyndigheten nu kvalitetsgranskar.

SKB har visat att det går att konstruera ett säkert slutförvar som skyddar människor och miljön både i nutid och i framtiden. I Finland är bygget av ett slutförvar redan i gång, som grundar sig på SKB:s metod och teknik. Det är dags för beslut också här i Sverige.