Vore det inte bra om demokratin kunde utvecklas i samklang med den nya teknikens möjligheter? DÄ skulle vi som bor i Uppsala fÄ möjlighet att pÄverka utvecklingen i vÄr kommun och region, mer Àn vid vart fjÀrde Är i samband med de lokala valen. Lokala val som starkt pÄverkar hur vÀl skola, vÄrd och omsorg sköts. Valet till kommunfullmÀktige pÄverkar i mycket stor utstrÀckning var och hur det fÄr byggas i vÄr stora kommun. Utvecklingspartiet demokraterna, UP, tycker att det Àr hög tid att Uppsalabornas röster fÄr större tyngd Àven mellan allmÀnna val. Vid stora beslut som berör mÄnga av invÄnarna anser vi att rÄdgivande omröstningar ska hÄllas.
1909 fick Sverige allmÀn röstrÀtt, men det var först nÀr Àven kvinnor 1921 fick röstrÀtt som demokratin kan anses ha införts pÄ allvar. Sedan dess har vi vart tredje eller vart fjÀrde Är haft möjlighet att lÀgga vÄr röst pÄ det parti man bÀst tycker passar att styra kommunen eller landet. NÀr det har funnits frÄgor som tydligt delat kommuninvÄnarnas intresse sÄ har det lÀnge funnits möjlighet att genomföra folkomröstningar. Sedan 1980 fram till i dag har det i Sverige genomförts 149 kommunala folkomröstningar dÀr invÄnarna har fÄtt tycka till om allt frÄn kommunens namn till avgifter för Àldreomsorgen. Inom Uppsala kommun har kommuninvÄnarnas synpunkter under de senaste 40 Ären enbart efterfrÄgats i tvÄ avgrÀnsade frÄgor. 1985 gÀllde det dragningen av nya E4:an. 1999 gÀllde det om Knivsta skulle bryta sig loss frÄn Uppsala kommun.
I dag Àr det kommunen eller regionen som beslutar om en lokal folkomröstning, antingen pÄ eget initiativ eller pÄ begÀran frÄn invÄnarna. För att invÄnarna ska kunna krÀva en rÄdgivande folkomröstning krÀvs att minst tio procent av de röstberÀttigade begÀr det och att inte minst tvÄ tredjedelar av nÀrvarande ledamöter i kommunfullmÀktige motsÀtter sig det. TyvÀrr krÀvs i dag att dessa tio procent samlas in pÄ gammalt sÀtt, det vill sÀga med papper och penna. I Uppsala kommun innebÀr det till exempel att man mÄste samla in cirka 17 500 korrekta underskrifter.
Det har under de senaste fyrtio Ären givetvis funnits fler stora lokala frÄgor dÀr mÄnga Uppsalabor tydligt velat ge sina mÀtbara synpunkter. Exempel pÄ stora frÄgor dÀr vi anser att rÄdgivande folkomröstningar ska genomföras Àr om nytt konstmuseum, spÄrvÀg, hur Uppsala södra stadsdelar ska byggas ut samt om och hur Fyrishov ska utvecklas. I nutid fick vi ocksÄ veta att kommunens ekonomi Àr sÄ sÄrbar att kvarteret Norra HovstallÀngen ska sÀljas för bland annat skolbyggen som sedan lÄngvarigt ska hyras av kommunen. GÄng efter gÄng visar kommunen att det blir klokare beslut om invÄnarna fÄr vara med i beslutsprocesserna kopplat till rÄdgivande folkomröstningar. Vi anser att rÄdgivande folkomröstningar ska genomföras kopplat till alla större frÄgor som berör en stor del av kommunens invÄnare. Eller som utsÀtter framtida invÄnare för stora ekonomiska risker.
Förr innebar en folkomröstning en stor administrativ utmaning som kostade mycket pengar Àven om det oftast genomfördes i samband med allmÀnna val. Dag för dag blir dock de tekniska lösningarna bÄde enklare och sÀkrare för att göra invÄnarna mycket bÀttre förankrade i större lokala beslut. Vi inom Utvecklingspartiet demokraterna tycker att Uppsalaborna framöver ska fÄ möjlighet att tycka till i stora frÄgor som berör vÄr kommuns framtid. I dag skulle vi exempelvis kunna fÄ vara med och sÀga ja eller nej till införande av spÄrvagn i Uppsala eller den brutala utbyggnaden av södra Uppsala. Alla invÄnare i Uppsala som har röstrÀtt fÄr möjlighet att ge sitt svar genom att logga in via Bank-id. De som vill rösta och behöver hjÀlp ska sjÀlvklart fÄ den hjÀlpen. VÄra förfÀder fick ta hÀst och vagn dÄ de var med om att bygga upp den svenska demokratin. För oss rÀcker det att sjÀlva, eller med hjÀlp av nÄgon, logga in pÄ en dator eller en personlig smartphone för att utveckla demokratin.