Det är dags att satsa på skolan

Svar till "Dags att anpassa skolpolitiken för en ny verklighet" i UNT (2/3).

Cirka 15 procent av eleverna i kommunala skolor når inte behörighet att fortsätta till gymnasiet; motsvarande andel bland friskolors elever är 5 procent, skriver Huseyin Alpergin, Hanna Fredriksdotter, Anna-Lena Mehlstrand och Hans Persson.

Cirka 15 procent av eleverna i kommunala skolor når inte behörighet att fortsätta till gymnasiet; motsvarande andel bland friskolors elever är 5 procent, skriver Huseyin Alpergin, Hanna Fredriksdotter, Anna-Lena Mehlstrand och Hans Persson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-03-11 04:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Nyamko Sabuni och Jennie Claesson, Liberalerna, skriver UNT att vi borde satsa på skolan och fokusera på de elever som varje år lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Vi håller med.

I Lärarförbundets ranking av skolkommunerna kommer Uppsala på plats 261 av 290. Anledningen är låg resurstilldelning och låg lärartäthet. Uppsala kommun satsar mindre per elev än jämförbara kommuner. Det gäller både undervisning, läromedel, bibliotek och elevhälsa. Våra elever är värda bättre.

En minskning av skolpengen till friskolor är nödvändig för att rätta till en del av orättvisorna i fördelningen av resurser. Kommunen ersätter idag friskolan för kostnader de inte har. Det vill regeringen rätta till. Liberalerna besöker Musiklådans friskola som drivs av en föräldraförening utan vinstsyfte. Det är en typ av skola som behöver värnas. Kritiken mot friskolorna handlar inte om dessa skolor utan riktar sig mot den marknad som vuxit fram genom att aktiebolag driver skolor och växer genom att köpa upp mindre skolor och ta över skolverksamheten. Hotet kommer från koncerner vars primära uppgift är att generera vinst. 

Marknadssystemet driver också en segregation inom skolväsendet, som innebär en snedfördelning av resurser och i slutändan en ökad kostnad för samhället. Många välutbildade placerar sina barn i friskolor. Kommunala skolor får därför ett svårare uppdrag som kräver mer resurser, vilket påverkar möjligheten för alla elever att uppnå målen. Cirka 15 procent av eleverna i kommunala skolor når inte behörighet att fortsätta till gymnasiet; motsvarande andel bland friskolors elever är 5 procent. 

Vår erfarenhet är alla elever vill vara duktiga, lyckas och känna framtidshopp. Med utbildade lärare med rimliga arbetsvillkor, stöd av specialpedagoger och elevhälsa blir det lugn och ro i skolan.