Den höga skatten skadar Uppsala kommun

Vi vill att Uppsala ska ha länets lägsta kommunalskatt före 2022, skriver Liberala ungdomsförbundet i Uppsala.

Andra kommuner klarar sig bra på ett betydligt lägre skattetryck, skriver artikelförfattarna.

Andra kommuner klarar sig bra på ett betydligt lägre skattetryck, skriver artikelförfattarna.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2020-01-04 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberala Ungdomsförbundet vill att Uppsala ska vara en attraktiv stad att bo och utvecklas i. Vi ska uppmuntra ansträngningar, flit och risktagande. 

Därför ser vi ett problem i att Uppsala i dag har en kommunal skattesats som ligger långt över andra jämförbara kommuner.

Det hämmar Uppsala kommun på två sätt. Dels blir det dyrare att bo här än i andra närliggande kommuner, boendekostnader inräknat. Men det hämmar också Uppsalabornas incitament att utvecklas och anstränga sig, eftersom man får behålla mindre av sina löneökningar. Liberala ungdomsförbundet vill därför att Uppsala ska ha den lägsta skattesatsen i Uppland innan 2022.

En undersköterska som tjänar medellönen för sitt yrke får 300 kronor mer kvar i plånboken per månad om hen arbetar i Linköping i stället för i Uppsala.

Detta trots att det inte finns större skillnader i servicen kommunerna erbjuder. Uppsala är en välmående kommun med många invånare. Detta brukar innebära att den kommunala skattesatsen kan hållas på en låg nivå utan att kommunens kärnverksamheter blir lidande. Trots detta hamnar Uppsala kommun på 105:e plats i Sverige när det gäller kommunalt skattetryck enligt SCB (2019). Uppsala hamnar alltså långt efter jämförbara kommuner som Malmö, Linköping, Norrköping, Göteborg och Lund. Men Uppsala hamnar också efter betydligt mindre kommuner som Bjuv, Ödeshög och Skövde, för att nämna några. 

Mittenstyret i Uppsala pratar om vikten av satsningar på skolan, ofta med Liberalerna i spets. LUF värdesätter utbildning högt och det är självklart att Uppsalas skolor ska ha de resurser de behöver. 

Dock finns inte ett direkt samband mellan pengar till skolan och skolresultat.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR, tidigare SKL) menar att det inte är hur mycket pengar som läggs på skolan som spelar roll, utan hur pengarna används. I Lärarförbundets rankning av skolkommuner 2019 hamnar Uppsala på plats 265. Det kan jämföras med Linköping på plats 83, Lund på plats 66 och Norrköping på plats 160, alla med lägre kommunalskatter än Uppsala. 

Det finns alltså goda förutsättningar för att sänka kommunalskatten i Uppsala, utan att kommunen behöver dra in markant på sina kärnuppgifter.

Andra kommuner klarar sig bra på ett betydligt lägre skattetryck. Fördelarna med ett sänkt skatt är dessutom många. I Uppsala finns många start up-företag. Det är en stor tillgång för kommunen som säkrar ett hållbart skatteunderlag och arbetstillfällen under lång tid framöver. En högre kommunalskatt gör det mindre attraktivt att vara kvar i kommunen, när man inte får behålla lika mycket av sin lön.

Uppsala har dessutom stor konkurrens från flera kommuner i Storstockholm, som har bland de lägsta kommunalskatterna i Sverige.

Pendlandet i Mälardalsregionen kommer bara att öka, och då ökar även konkurrensen mellan kommunerna när det gäller att locka till sig nya invånare. 

Kommunen lägger mycket resurser på att vara en bra studentstad. Det tycker LUF är bra, men den ambitionen krockar med det höga skattetrycket. Om vi vill uppmuntra studenter att bosätta sig och utvecklas i Uppsala måste vi även se till att man får behålla det man tjänar. Sist men inte minst är det också en principfråga att det offentliga inte tar ut mer i inkomstskatt än nödvändigt.

Som den största kommunen i Uppsala län borde Uppsala kommun åtminstone kunna erbjuda den lägsta kommunalskatten i länet.

Därför vill Liberala ungdomsförbundet att Uppsala ska ha länets lägsta kommunalskatt före 2022. På sikt bör skattesatsen ligga på samma nivå som liknande kommuner.