Den gröna given är ett paradigmskifte

Av historiska erfarenheter vet vi socialdemokrater att omställning och ekonomisk tillväxt går hand i hand och därför välkomnar vi EU:s förslag om en ny grön giv, skriver Marlene Burwick.

En del människor kommer att behöva genomgå en större omställning än andra, och det är viktigt att de kan se hur också de kan få bättre och rikare jobb och liv efter att ha ställt om, skriver Marlene Burwick.

En del människor kommer att behöva genomgå en större omställning än andra, och det är viktigt att de kan se hur också de kan få bättre och rikare jobb och liv efter att ha ställt om, skriver Marlene Burwick.

Foto: Foto: Privat/Yves Logghe

Debatt2020-06-11 02:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige, såväl som i andra länder, försöker högerpopulistiska partier vinna röster i klimatdebatten. Genom att förneka klimatförändringarna eller påstå att det finns en intressekonflikt mellan ekonomiskt tillväxt och hållbar utveckling så spelar man på väljarnas rädsla för omställning i syfte att splittra samhället och öka misstron mot andra partier. Vi socialdemokrater vet dock av historiska erfarenheter att omställning och ekonomisk tillväxt går hand i hand. Därför välkomnar vi EU:s förslag om en ny grön giv där en rättvis klimatomställning står i fokus och inga människor lämnas efter. 

Strax innan jul presenterade kommissionen sin gröna giv med målet om att EU ska bli klimatneutralt till år 2050. Det är en omfattande och viktig färdplan som tar ett helhetsgrepp för att EU ska kunna ställa om till ett hållbart samhälle samtidigt som vi stärker konkurrenskraften och ökar vår ekonomiska tillväxt. Färdplanen innehåller också förslag på strategier på olika områden som har stor påverkan för dom globala utsläppen och som ska underlätta vår övergång till ett klimatneutralt Europa. Den 11 juni debatterar vi färdplanen i riksdagen. 

Bland annat föreslås en strategi för en hållbar och smart mobilitet i syfte att minska transportsektorns utsläpp, en industristrategi samt en handlingsplan för cirkulär ekonomi, en nollutsläppsvision för en giftfri miljö samt en ny skogs- och livsmedelsstrategi som kommer att öka produktionen av ekologiska livsmedel och underlätta hållbara och hälsomässiga livsmedelsval för konsumenter. 

Färdplanen presenterades innan coronapandemin spreds över världen. Nu höjs röster på högerkanten om att tiden inte är rätt att vässa klimatmålen och ställa om EU och att det finns en målkonflikt mellan klimatomställning och ekonomisk tillväxt. Till dom vill jag understryka att den gröna given är en tillväxtstrategi och att utsläppsminskningar inte skadar ekonomisk tillväxt. EU minskade mellan 1990 och 2018 sina klimatutsläpp med 23 procent samtidigt som ekonomin under samma period växte med 61 procent. Det är med andra ord fullt möjligt att minska utsläppen samtidigt som den ekonomiska tillväxten ökar.

Vi vet att ökade klyftor, fattigdom och orättvisor bidrar till minskad legitimitet för demokratin och politikens förmåga att lösa svåra samhällsproblem. De gula västarna i Frankrike är en viktig lärdom för hur goda ambitioner kan baktända. För oss socialdemokrater är en rättvis klimatomställning, som bygger på att människor inte lämnas efter, utgångspunkten för vår globala klimatpolitik.

Åtgärderna som krävs för att minska klimatpåverkan varierar mellan regioner, ekonomiska sektorer och individer. En del människor kommer att behöva genomgå en större omställning än andra, och det är viktigt att de kan se hur också de kan få bättre och rikare jobb och liv efter att ha ställt om. 

Därför applåderar vi starkt kommissionens förslag om en Just Transition Mechanism som en del av Europas hållbara investeringsplan. Denna mekanism kommer att fokusera på de regioner som står inför störst svårigheter i arbetet att bli fossilfria. Mekanismen föreslås finansieras delvis genom EU-budgeten och delvis genom Europeiska investeringsbanken. Målet är bland annat att skydda arbetare och de som drabbas hårdast inför eventuella sociala effekter av klimatomställningen, genom omskolning, vidareutbildning och jobb i nya sektorer.

Den gröna given handlar om ett paradigmskifte. Det handlar om att en ny pakt behövs, som kan samla Europas medborgare, civilsamhället och industrin tillsammans med EU:s institutioner för att arbeta i nära samverkan. EU har den kollektiva förmågan att starta om sin ekonomi och samhälle för att slå in på en mer hållbar bana.

Den gröna given är Europas svar på de många utmaningar som vi tillsammans med resten av världen står inför. Nu gäller det att stå upp mot de röster på högerkanten som till varje pris vill spela på väljarnas rädsla inför förändringar och öka splittringen och misstron i vårt samhälle.