De blågröna har inte stärkt psykiatrin

Läget för psykatrin är tufft, skriver Vivianne Macdisi och Helena Proos i en replik.

Debatt2021-03-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

I ett försök att flytta fokus från stängningen av telefonlinjen till psykiatriakuten, slår sig det blågröna styret i Region Uppsala för bröstet (UNT 21/3). De hävdar att sedan de tillträdde för två år sedan har psykiatrin och arbetet mot psykisk ohälsa stärkts. I stället för att öppna telefonlinjen blir artikeln bara tomma ord när stängningen även står i strid med den suicidpreventiva strategi som de själva hänvisar till och som beslutades i december. 

Situationen i psykiatrin och den psykiska ohälsan i befolkningen har aldrig varit så illa. Hur kan man vara så tondöv för den starka kritik som kommer från personal, patienter och brukare. Medarbetarna gör sitt yttersta för att möta ökade vårdbehov med kraftigt begränsade resurser utan att det ska drabba patienter för hårt. I den mån arbetet i psykiatrin och mot psykisk ohälsa lyckas ska medarbetarna i vården ha en eloge, inte det politiska styret. 

De blågröna nämner en omorganisering av vården för barn och unga som en satsning. Men det är endast en sammanslagning av tre enheter och den nya verksamheten, Barn-och ungdomshälsan, har inte fått en krona mer i budget. Från Socialdemokraterna föreslog vi att barn och ungas psykiska hälsa och psykiatrin skulle få 10 miljoner mer i budgeten, det avslogs av de blågröna. Vi menar att verksamheten behöver mer resurser för att klara sitt uppdrag. 

De blågröna berättar inte att Region Uppsala fått över 30 miljoner kronor i satsningar för arbetet mot psykisk ohälsa från regeringen, men att psykiatrin inte får ta del av dem. Socialdemokraterna har fåt avslag när vi yrkat att statsbidragen och hur de används ska redovisas. 

De utelämnar även att den planerade tillnyktringsenheten för patienter med missbruksproblem vid psykiatrin har stoppats trots att både Uppsala kommun och polisen tydligt sagt hur viktig den är för att personer med missbruksproblem och psykisk ohälsa ska kunna vårdas rätt. 

De senaste två åren har präglats av neddragningar av vårdplatser, minskad personalutbildning och begränsning av handledning i psykiatrin. Satsningarna på psykiatrin och mot den psykiska ohälsan borde ha varit så mycket större sedan lång tid tillbaka. Det är ett delat ansvar som vilar på alla politiker, även oss. Men att hävda att de blågröna just nu stärkt psykiatrin är ett hån mot patienter, anhöriga och medarbetare.