VÄrdföretagarna finansierar den process som flera medlemsföretag driver mot Uppsala kommuns beslut att reservera upphandlingen av Ferlin vÄrd- och omsorgsboende. Kommunens avsaknad av sakliga skÀl att reservera upphandlingen för idéburna organisationer strider mot EU-rÀtten och frÄngÄr principen om att ge Uppsalas kommuninvÄnare mesta och bÀsta möjliga omsorg för varje skattekrona.
Sverige stÄr inför omfattande demografiska utmaningar. Till Är 2032 kommer vi att behöva 28 000 nya Àldreboendeplatser. I det lÀget Àr det avgörande att vi anvÀnder skattepengarna ansvarsfullt, sÄ att den gemensamma vÀlfÀrden levererar pÄ samhÀllskontraktet, d v s vi ska fÄ sÄ mycket omsorg med sÄ god kvalitet som möjligt för varje skattekrona.
Att Uppsalas kommunpolitiker vÀljer att frÄngÄ principen om mesta och bÀsta möjliga omsorg per skattekrona Àr ett vÀlfÀrdssvek mot kommunens invÄnare. Beslutet att reservera upphandlingen av driften av Ferlin vÄrd- och omsorgsboende har dÀrför överklagats av flera av VÄrdföretagarnas medlemmar och vi som organisation har beslutat att fullt ut finansiera processen mot Uppsala kommun.
NÀr bara vissa aktörer fÄr vara med och tÀvla begrÀnsas kommuninvÄnarnas möjlighet att fÄ mesta vÀrde för sina skattepengar. Det innebÀr ocksÄ en begrÀnsning av mÄngfalden av alternativ för Uppsalas Àldre invÄnare. Kort sagt: Uppsalas styrande politiker sÀtter vissa omsorgsaktörers vÀl och ve före invÄnarnas.
Vi menar att upphandlingen av Ferlin vÄrd- och omsorgsboende strider mot EU-rÀtten. EU-domstolen har fÄtt anledning att pröva frÄgan om reserverade kontrakt i nÄgra fall och slagit fast att det strider mot den sÄ kallade likabehandlingsprincipen att reservera en upphandling till idéburna aktörer om man inte kan pÄvisa sakliga skÀl. Domstolen har tydliggjort att sakliga skÀl bland annat innebÀr att en reservation, utöver att den ska syfta till att uppnÄ sociala mÄl med tjÀnsten, ocksÄ ska bidra till en budgetmÀssig effektivitet. Vidare fÄr ersÀttningen i den reserverade upphandlingen endast tÀcka kostnaderna för att tillhandahÄlla tjÀnsten. I fallet Ferlin saknas sakliga skÀl.
DÀrutöver Àr myndigheter bundna av proportionalitetsprincipen, vilken bland annat innebÀr att den begrÀnsning av till exempel friheten att tillhandahÄlla tjÀnster som en reserverad upphandling utgör endast kan anses berÀttigad om den Àr avsedd att uppnÄ ett syfte av tvingande allmÀnintresse samt inte gÄr lÀngre Àn vad som Àr nödvÀndigt för att uppnÄ detta syfte. Uppsala kommun verkar mena att syftet med upphandlingen Àr att tilldela avtal till en idéburen organisation. Ett sÄdant syfte Àr i sig inte legitimt.
Parallellt med processen i Sverige pÄgÄr nu, i vÄrt grannland Norge, en liknande process dÀr EFTA-domstolen och Oslo tingsrÀtt ansett att en reserverad upphandling inte Àr laglig. I Norge har flera planerade reserverade upphandlingar dragits tillbaka pÄ grund av den juridiska osÀkerheten. Det Àr ocksÄ vÀrt att pÄpeka att den svenska lagstiftningen före införandet kritiserades av flera tunga instanser, dÀribland LagrÄdet och Konkurrensverket.
Den nu pÄgÄende processen mellan VÄrdföretagarnas medlemmar och Uppsala kommun kommer, liksom den norska processen, att ha stor betydelse för kommuners och regioners möjlighet att frÄngÄ principen om bÀsta och mesta möjliga vÄrd och omsorg för varje skattekrona.
Det Àr beklagligt att frÄgan mÄste avgöras i domstol. Ansvarstagande politiker borde sjÀlvmant vilja sÀkerstÀlla att vÄra skattepengar anvÀnds sÄ effektivt som möjligt och vÀrna omsorgstagare, inte driftsform. DÀr Uppsala kommuns styrande svajar pÄ mÄlet Àr dock EU-rÀtten tydlig.