Fem nya idrottshallar invigdes under året och fler är på gång. Vår satsning på Summer Zone och kommunens arbete med samnyttjande av idrottslokaler har uppmärksammats av riksmedia. Parafriidrottsförbundets nationella kunskapscenter har flyttats till Uppsala, och våra lokala idrottstalanger presterade på högsta nivå i sommarens OS.
Uppsala är väl på väg till att bli en riktig idrottskommun och vi är stolta – men inte nöjda. Nu siktar vi vidare och sätter upp nya mål och nya riktmärken för fysisk aktivitet och idrottande i vår kommun.
Det ekonomiska läget är fortsatt ansträngt för Uppsala kommun. Inflationen har drivit upp kostnader, samtidigt som det finns stora investeringsbehov i såväl välfärden som infrastrukturen. Då måste vi prioritera. När vi gör det väljer vi bland annat att prioritera insatser som främjar barn och ungas fritid och satsningar som stärker idrotten – både bredden och eliten.
Populära Summer Zone, en 6360 kvadratmeter stor aktivitetsyta på Studenternas bandyplan som är öppen för alla under de 12 varmaste veckorna på året, är ett exempel på detta. Det är ett samarbete mellan kulturnämnden, idrottsnämnden, föreningsliv och näringsliv.
Under året invigdes fem nya idrottshallar och vi bröt marken för en ny simidrottsanläggning – den första i kommunen på många år. BMX-banan har flyttats och återinvigts, Fålhagens IP har fått en upprustning med konstgräsplan och 16 boulebanor, plus ett utegym i nära anslutning till idrottsplanen. Och våren 2025 kommer Valsätra IP stå klar, samt D-hallen i Gränby. Vi håller i gång takten och bygger ut idrottsanläggningar efter behoven i vår växande kommun.
När vi bygger nya idrottsanläggningar prioriterar vi samnyttjande. Skattemedlen ska användas smart – anläggningar ska inte stå tomma kvällar och helger, utan användas så mycket som möjligt. Vår ambition är att alla Uppsalabor ska ha nära tillgång till grönska, friluftsliv, kultur och idrott. Därför planerar vi för idrottsanläggningar tidigt i processen när nya stadsdelar ska byggas, så att de är strategiskt placerade och lättillgängliga – både i stadskärnan och på landsbygden.
Vi vet att en meningsfull fritid är en viktig komponent i det förebyggande arbetet mot ungdomskriminalitet, men det är inte bara därför vi satsar på detta område. Att Uppsalabor mår bra och får uppleva rörelseglädje, oavsett nivå, ålder, kön eller funktionsvariation, är ett ändamål i sig. Oavsett om man siktar mot OS eller bara vill hålla i gång kroppen, hitta gemenskap och höja pulsen, ska man kunna göra det i Uppsala kommun.
Vi ser samtidigt att SD-regeringens största satsning på ökat idrottande är ett fritidskort för barn och unga mellan 8–16 år. Det kan låta som ett bra förslag. Men sanningen är att det är ett ineffektivt kommer skapa mer administration, undergräva den föreningsdrivna idrotten och riskerar att skapa öppna spjäll för kriminella att utnyttja ännu en offentlig pengakran.
I Uppsala har vi länge arbetat med att sänka trösklarna för fritidsaktiviteter, till exempel genom platser utan entréavgifter, som Summer Zone och allaktivitetshusen i Gränby och Gottsunda. Det är sådant arbete som kan göra idrotten tillgänglig för alla, oavsett familjens ekonomi.
Kultur, idrott och fritid är avgörande för trygghet, folkhälsa och livskvalitet. Uppsala ska vara en förebild som idrottskommun, med tillgängliga idrotts- och fritidsanläggningar, ett starkt stöd till föreningslivet och ett jämställt och jämlikt idrottande.