Den 16 maj träffar Läkarförbundet beslutsfattare och regionpolitiker från både majoritet och opposition i Region Uppsala. Vi vill diskutera regionens problem och utmaningar i hälso- och sjukvården samt ge våra förslag på lösningar för hur Uppsalaborna kan få en bättre och mer tillgänglig vård.
Endast 24 procent av invånarna i Region Uppsala har en fast läkare. Samtidigt finns mål från politiken att alla ska ha rätt att träffa samma läkare. Målet stämmer inte överens med verkligheten. En övervägande majoritet av de som saknar fast läkare vill ha en kontinuerlig kontakt i vården. Studier visar att både dödligheten, sjukhusinläggningarna och de totala sjukvårdskostnaderna minskar för patienter som har en fast läkare.
Tillgängligheten till vårdcentralen är sämre i Region Uppsala än i Sverige i stort, trots att det är en region med goda förutsättningar. Den som kontaktar sin vårdcentral för ett nytt eller försämrat hälsoproblem har rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar. Senaste statistiken visar att det bara är knappt 70 procent av uppsalaborna som fick vård inom den lagstadgade tiden. Vår fråga till regionpolitikerna är: hur ska ni åtgärda denna brist?
För att fler ska kunna få en fast läkare behövs det fler läkare på vårdcentralerna. Det är den fasta läkaren – specialisten i allmänmedicin – som är ryggraden på landets vårdcentraler. Just dessa läkare är det stor brist på och vi ser att allt fler lämnar sin arbetsplats på grund av underbemanning och brister i arbetsmiljön.
Vi ser positivt på att Region Uppsala börjat ett arbete med att utbilda fler specialister i allmänmedicin för att säkerställa att alla invånare kan listas på en fast läkare. Men för att invånarna ska få en fast läkare i praktiken krävs att deras fasta läkare ansvarar för ett rimligt antal patienter, annars försvinner hela poängen.
Enligt siffror från Socialstyrelsen arbetar ungefär 227 specialister i allmänmedicin inom primärvården i Region Uppsala. Fördelat på en befolkning på 395 026 invånare motsvarar det drygt 1740 patienter per läkare. Till det kan tilläggas att många av läkarna arbetar deltid, ofta på grund av stress och dålig arbetsmiljö. Enligt en undersökning från Distriktläkarföreningen i Uppsala, där man tagit hänsyn till antalet läkare som arbetar deltid, så har läkarna i primärvården i snitt 2700 patienter på sin lista. Det är långt ifrån Socialstyrelsens nyligen framtagna nationella mål om 1 100 patienter per heltidsarbetande specialist i primärvården.
Region Uppsala har under en längre tid lagt näst minst pengar per individ på hälso- och sjukvård bland samtliga regioner i Sverige. Regionen hamnar också bland dem som lägger lägst andel av regionens totala hälso- och sjukvårdsbudget på primärvården, enligt jämförelser från bland andra Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Region Uppsala utökar kontinuerligt primärvårdens och vårdcentralernas uppdrag, utan att skjuta till motsvarande pengar. Runt 20–25 procent av läkartjänsterna på vårdcentralerna är vakanta. Ekvationen går inte ihop.
Våra krav till regionpolitikerna:
1. Primärvården och vårdcentralerna måste få mer pengar för att klara sitt uppdrag.
2. Region Uppsala måste sätta ett tydligt mål och en strategi för fast läkare till alla invånare i regionen.
3. Det krävs ett beslut om ett rimligt listningstak utifrån Socialstyrelsens mål om 1 100 patienter per specialist i primärvården för att förbättra vårdens kvalitet och de anställdas arbetsmiljö.
Läkarna på vårdcentralerna måste bli fler om Uppsalaborna ska få vård i tid. Med en rimlig arbetsmiljö och arbetsbelastning kommer fler läkare vilja jobba i primärvården. Det borde stå på partiernas valaffischer i höst.