Dags för konkret handling mot hedersförtryck

Fortfarande, arton år efter Fadimes Sahindals bortgång, är det många som lever under hedersrelaterat våld och förtryck, skriver sex centerpartister.

Hedersförtrycket finns kvar 18 år efter Fadime Sahindals död, skriver sex centerpartister

Hedersförtrycket finns kvar 18 år efter Fadime Sahindals död, skriver sex centerpartister

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Debatt2020-01-31 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu i januari var det arton år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa i Uppsala. Vi var många som hade samlats vid hennes grav för att lyssna på landshövdingen Göran Enander och kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson med flera samt lägga ned blommor för att hedra hennes minne. Vi stod där i tystnad, lyssnade på Fadimes favoritlåt och begrundade hennes öde.

Alla människors frihet och lika rätt att själv forma sitt liv och sin egen framtid är grundläggande för Centerpartiet. En viktig princip är att en människas frihet aldrig får medföra att någon annan människas frihet beskärs. 

Tyvärr ser vi med all tydlighet att alla Uppsalabor inte tillåts göra egna livsval. Fortfarande, arton år efter Fadimes Sahindals bortgång, är det många som lever under hedersrelaterat våld och förtryck. Hedersförtryck kännetecknas av en stark kontroll och begränsningar av framför allt unga individers livsutrymme. Denna kontroll är kollektivt sanktionerad och den enskilda individens vilja, behov och intressen är underordnade familjens och släktens normer och värderingar. En undersökning som genomfördes bland niondeklassare i Uppsala tätort 2018 visar att var femte flicka och var tionde pojke har ett oskuldskrav på sig, det vill säga att de förväntas vänta med sex tills de gifter sig. Oskuldskravet innebär nästan alltid betydande inskränkningar i barnens vardagliga handlingsutrymme – och risken för våld ökar betydligt. Bland barn med utomnordiskt födda föräldrar är siffrorna 66 procent respektive 35 procent. Det är skrämmande siffror. 

Möjligheter, skyldigheter och rättigheter ska ovillkorligen vara lika för alla. Samhället får aldrig ge vika från grundläggande demokratiska värderingar eller svika de mest utsatta i samhället. Centerpartiet blundar inte för de utmaningar som finns – och vi kommer aldrig sluta arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter. Det är hög tid för konkret handling. Därför har vi under 2019 arbetat intensivt med att ta fram ett handlingsprogram mot hedersrelaterat våld och förtryck. Handlingsprogrammet klubbades på Centerpartiets höststämma i november och har fått mycket positiv respons från tunga civilsamhället. 

Handlingsprogrammet innehåller: 

Åtgärder för att öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck. Ökad kunskap underlättar för att identifiera, hantera och bekämpa hedersförtryck – vilket minskar risken för felbedömningar med svåra konsekvenser för berörda individer. 

Konkreta åtgärder för att skärpa upp kommunens rutiner vid kontakt med personer som utsätts för hedersförtryck. Specifika rutiner är grunden för att kunna systematiskt förbättra arbetsmetoder för att kunna ge bästa möjliga stöd och hjälp till utsatta individer. 

Nya åtgärder inom ramen för mottagande av nyanlända och ensamkommande barn för att möjliggöra integration istället för skapandet av parallellsamhällen.

Åtgärder för att stärka samverkan mellan olika aktörer inom kommunen så som socialtjänsten, polisen och civilsamhället.

Extra stolta är vi över att tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna redan under november lyckades skapa en majoritet för att genomföra två viktiga förslag: ett kompetenslyft kring hedersrelaterat våld och förtryck för medarbetare inom skola, socialtjänst och omsorg samt inrättandet av ett kompetensteam för att stötta de personer som i sitt arbete i kommunen kommer i kontakt med hedersrelaterat förtryck.

Enligt UNT:s granskning har 36 av 52 anmälda fall av hedersrelaterat våld och förtryck som inkommit till Uppsalas socialtjänst lämnats utan åtgärd under perioden januari 2018 till juli 2019. Det duger inte. Bakom dessa siffror finns människor som riskerar att fara väldigt illa. Det är dags att prioritera detta viktiga arbete. Vi i Centerpartiet ser alla möjligheter till att Uppsala ska kunna bli en drömmarnas kommun där frihet och allas möjligheter att leva det liv de önskar är verklighet, och vi är redo att vara med och skapa den framtiden.