Förra helgen var det 50 år sedan omläggningen till högertrafik i Sverige. Det är tydligt att det även behövs en högeromläggning av Uppsalas trafikpolitik..
Mot bakgrund av den glädjande nyheten att Trafikverket lyft in investeringen om fyrspår mellan Uppsala och Stockholm i sin nationella plan är det viktigt att Uppsala kommun nu också levererar. Vi behöver fler människor som kan bo och etablera sig i Sveriges största arbetsmarknadsregion. För att det ska vara möjligt behöver människor kunna ta sig fram och få livspusslet att gå ihop.
Moderaterna har tillsammans med alliansen länge förespråkat att nya förbindelser över Fyrisån behövs.
Behovet märks inte minst nu när södra staden utvecklas. Köerna blir tidvis långa och många blir stillastående i såväl bilar som bussar. Denna situation kommer tyvärr att bli allt vanligare när människor börjar flytta in i exempelvis Ulleråker, Rosendal och Bäcklösa. Bilar och bussar som är stillastående i köer är vare sig klimatsmart eller framkomligt.
Den nationella satsningen på fyrspår möjliggör att ett nytt stationsområde och en helt ny stadsdel äntligen kan bli verklighet här i Sävja-Bergsbrunna. Det är en viktig koppling i det framtida stråket för dem som i dag bor i och kommer att flytta till stadsdelar som Sunnersta, Gottsunda och Ulleråker. Tiotusentals människor kommer att bo och verka inom området. Såväl arbetsplatser som SLU, Universitetsdjursjukhuset och butiker är beroende av transporter.
Även dessa transporter hotas av de rödgrönas politik när det blir allt trängre och svårare att ta sig fram utan att nya alternativ kommer till. Man kan inte sätta en sjuk häst på en buss.
Målsättningen att bygga ut kollektivtrafiken och öka andelen som åker kollektivt är vi ense om över partigränser i såväl region som kommun, men varje individ måste också kunna skräddarsy sitt och sin familjs resande efter behov.
Hur Uppsalabornas möjligheter att röra sig i vår växande kommun ska se ut – där går de politiska ambitionerna isär.
För oss moderater är människan i fokus, oavsett om hon färdas till fots, med cykel, åker kollektivt eller i bil.
För socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister ska utvecklingen dock stanna vid dem som åker kollektivt. För många är bilen helt avgörande för att få livspusslet att gå ihop. När de nya rälsen längs järnvägen väl ligger, och människorna flyttat in i Uppsalas södra stadsdelar, kommer bilen fortfarande att existera. Om den helt går på el, är självkörande eller ägs gemensamt kommer framtiden att utvisa, men bilen kommer att finnas.
Nu har vi chansen att utveckla Uppsala på ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Därför behöver möjligheten till en mångfald av trafikslag finnas på de broar som planeras över Fyrisån.
Förra året antogs en ny översiktsplan för Uppsala kommun med planeringshorisont till år 2050. Vi lyckades inte få igenom en framkomlig bro för Uppsalaborna men nästa mandatperiod ska översiktsplanen uppdateras. Om ett år är det val. Vi hoppas att de rödgröna med sin bilfientliga politik tvingas tänka om så att människor kan ta sig fram.
Högeromläggningen av trafiken i Sverige skedde för 50 år sedan, men högeromläggningen av Uppsalas trafikpolitik behövs än i dag.
Therez Olsson, kommunalråd (M)