Dags för gratis skolfrukost i Uppsala

Socialdemokraterna i Uppsala måste ta ansvar när regeringen sviker, skriver Sebastian Rasmusson från SSU.

Idag serveras lagstadgad skollunch på alla skolor i Sverige, det borde serveras frukost också skriver Sebastian Rasmusson.

Idag serveras lagstadgad skollunch på alla skolor i Sverige, det borde serveras frukost också skriver Sebastian Rasmusson.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Debatt2024-07-30 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“You're not you when you're hungry” är en välkänd reklamslogan från ett amerikanskt chokladföretag. Sloganens stora framgång bygger gissningsvis på att den fångar ett väldigt allmänmänskligt och relaterbart faktum: vi är sämre på det mesta när vi är hungriga. Vi presterar sämre fysiskt, som alla som någonsin sysslat med idrott vet. Vi har lättare att bli lättare irriterade när vi är hungriga (därav det engelska begreppet “hangry”). Och inte minst påverkas våra kognitiva funktioner: vi får sämre koncentrationsförmåga och minns saker sämre. Den sistnämnda av dessa konsekvenser är något som många tusentals svenska elever olyckligtvis fått erfara de senaste åren.

Inflationsårens kostnadskris har utgjort en tung börda för många. Bakom de ekonomiska rapporternas kurvor och tabeller gömmer sig framförallt en riktig tuff verklighet för de mest ekonomiskt utsatta svenska hushållen. Förra året rapporterade sex av tio kommuner att eleverna äter mer skolmat. Anledningen? Familjer har inte haft råd att köpa tillräckligt med frukost.

SD-regeringens hantering av kostnadskrisen kommer att gå till historien som ett av de största politiska sveken i modern tid. Skattesänkningar som ger mest till de som har mest har fått gå före rejäla satsningar på vanligt folk, såsom höjt barnbidrag. Att så många unga behövt gå till skolan hungriga är ytterst ett symtom på denna kalla högerpolitik.

Något så viktigt som barns utbildning får aldrig vara beroende av konjunktursvängningar eller inflationschocker. Det är den viktigaste lärdom vi har att dra av de senaste årens ekonomiska kris. Varenda unge som behöver genomlida en halv skoldag på fastande mage är ett misslyckande för samhället. Därför är det dags att lagstifta om att gratis skolfrukost ska erbjudas på alla skolor, precis som gratis skollunch erbjuds idag. Forskning visar tydligt att mätta barn pluggar bäst, och därför kan vi inte låta barn från mindre välbeställda hushåll gå miste om dagens viktigaste mål.

undefined
Sebastian Rasmusson från SSU menar att Uppsala måste gå före och införa gratis frukost i skolan.

Vi i SSU lyckades driva igenom just detta förslag på Socialdemokraterna i Uppsala läns distriktskongress tidigare i år. Förhoppningsvis är detta något som vid en S-seger i riksdagsvalet 2026 kan bli verklighet. Men redan nu borde det finnas goda möjligheter för den största kommunen i vårt län att gå före och visa vägen.

Det socialdemokratiskt ledda styret i Uppsala har ett stort ansvar för att mildra konsekvenserna av regeringens högerpolitik. Vi må ha nått slutet av inflationskrisen, men återhämtningen är långt ifrån över. Inflationen utraderade tio år av reallöneökningar. Vanliga svenskars plånböcker har förlorat ett decennium. Om inga åtgärder vidtas kommer många av Uppsalas elever behöva gå hungriga i skolan under lång tid framöver. Det är därför vi i SSU nu riktar ett tydligt krav till S-styret i Uppsala: inför gratis skolfrukost i alla Uppsalas kommunala grundskolor.

Införandet av skollunch i Sverige var en lång process. Resan började med enskilda initiativ under 1900-talets början och avslutades 1997 när riksdagen beslutade att göra kostnadsfri skollunch till en skyldighet för alla kommuner. Vid det laget hade dock samtliga svenska kommuner sedan länge frivilligt infört gratis skollunch. Av goda skäl. Att säkerställa att alla elever får näringsriktig kost har visat sig leda till bättre inlärningsförmåga och högre skolresultat, särskilt för elever med sämre socioekonomiska förutsättningar. Visst, det har kostat kommunkassorna på kort sikt – men de långsiktiga samhällsvinsterna har vägt upp för det med råge.

Snart börjar höstterminen. Många barn kommer att behöva återvända till skolbänken med kurrande magar – om inget görs. Låt oss se till att eleverna varken behöver gå hungriga under för- eller eftermiddagen. Det är dags att införa gratis skolfrukost.