Under många år kämpade vi brett över partigränserna för att få fyra spår Uppsala-Stockholm och en ny tågstation söder om Bergsbrunna. Vi gjorde det, för att om Uppsalaborna ska få ihop livspusslet behöver tågen gå i tid. Om Uppsalas växande företag och våra två universitet ska få tillgång till rätt kompetens behövs välfungerande kommunikationer.
Efter långa förhandlingar gick staten med på att bygga ut järnvägen, bygga en ny järnvägsstation och medfinansiera en ny modern kollektivtrafik. I motprestation behövde kommunen möta upp med fler bostäder och arbetsplatser i Södra Uppsala och en modern kollektivtrafik. Samtliga partier i kommunfullmäktige med undantag av Centerpartiet röstade ja till det avtal som kommunen tecknade med staten 2018.
Men arbetet för att få fyra spår är inte över. Om Uppsala inte visar att vi fortfarande vill ha fyrspåret står många kommuner i kö för att få ta del av statens infrastruktursatsningar i stället.
Med statens satsningar på järnvägen inom räckhåll har kommunen aktiverat de planer på nya stadsdelar i södra Uppsala som funnits i decennier. Efter flera års arbete och synpunktsinhämtning ligger nu ett förslag till fördjupad översiktsplan för de sydöstra stadsdelarna på kommunstyrelsens bord i dag, den 24 november. Det är ett förslag på hur sju nya stadsdelar med närhet till både natur, järnväg och kollektivtrafik kan växa fram de kommande trettio åren. Tillsammans kommer de att tillgodose en tredjedel av Uppsalas bostadsbehov fram till 2050.
Men vi ska inte utveckla Uppsala på grund av ett avtal med staten. Vi ska göra det för att det är bra för vår kommun. Vi gör det för att våra barn ska ha någonstans att bo och vi gör det för att det ska finnas fler jobb för Uppsalaborna att ta.
Efter tidigare samråd har planerna justerats med bland annat fler småhus och lägre hushöjder. Nu har nya ändringar gjorts efter de synpunkter som samlats in under den sista utställningen:
Utbyggnadsordningen har ändrats. Först ut blir stationsläget och i korsningen mellan den nya kollektivtrafiken och väg 255. Först framåt 2050 kommer det vara aktuellt att bygga i området kring ICA Sävja.
Det som byggs i anslutning till befintliga hus ska anpassas i skala och karaktär till det som redan finns där.
Plankartan är mer generell för större flexibilitet och fler möjligheter att påverka i kommande skeden.
Flera justeringar har gjorts för att värna de gröna områdena och säkra grönskan i de nya stadsdelarna. Fler gröna stråk har lagts in. Ett långsiktigt skydd ska tas fram för att skydda Stordammen, Kristinastigen och den gröna bufferten mot Lunsens naturreservat har blivit större.
Det sprids föreställningar om att de sydöstra stadsdelarna skulle vara nya miljonprogram. Men den som sätter sig in i planerna märker snabbt att det är en nidbild. I de nya stadsdelarna ska småhus byggas bredvid lägenheter och husen ska i huvudsak vara 2-5 våningar. De ska främst byggas i trä. Gator och innergårdar ska vara gröna och stora nog för att släppa in solljus. I stället för miljonprogrammen ska man snarare se en modern trädgårdsstad framför sig med träd i gaturummen, stadsodling och många parker. Med nästan lika stor del hyresrätter, bostadsrätter och småhus kommer människor med olika inkomstnivåer och bakgrunder att mötas. Tryggheten ska vara i fokus. Vi ska bygga trivsamma stadsdelar från början.
Om kommunfullmäktige röstar för den fördjupade översiktsplanen tas ett viktigt steg, men den demokratiska processen fortsätter. Detaljplaner ska tas fram och många medborgardialoger ska genomföras de kommande trettio åren. Det här ska bli bra för alla, både nuvarande och kommande Uppsalabor.
Utbyggnaden kommer att ske steg för steg, i takt med att fler bostäder behövs. Det vi får nu är en färdplan. Och nu är det upp till oss politiker att ta ställning. Alla partier i kommunfullmäktige behöver bestämma sig för att rösta ja eller nej. Jag har respekt för den som röstar nej. Men då måste man vara medveten om vad man röstar nej till. Man röstar nej till fyra spår mellan Uppsala och Stockholm. Det är dags att vara tydlig med det.