Dags att placera två divisioner stridsflyg på F16

Vi måste ge Försvarsmakten långsiktiga förutsättningar för att bygga försvarsförmåga, skriver Mikael Oscarsson.

För att undvika tidskrävande ombaseringar eller långa anflygningar vid ett hot mot Mälardalen och huvudstaden krävs två flygdivisioner utgångsgrupperade i Mellansverige, skriver Mikael Oscarsson.

För att undvika tidskrävande ombaseringar eller långa anflygningar vid ett hot mot Mälardalen och huvudstaden krävs två flygdivisioner utgångsgrupperade i Mellansverige, skriver Mikael Oscarsson.

Foto: TT/Privat.

Debatt2021-12-10 04:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det säkerhetspolitiska läget runt Östersjön ter sig alltmer osäkert. Under hösten genomförde Ryssland sin största militärövning på fyrtio år i vårt närområde, Zapad-21. Där deltog 200 000 soldater 290 stridsvagnar, 240 artilleripjäser, 80 flygplan och ett stort antal helikoptrar. Rysslands alltmer aggressiva uppträdande och tuffare övningsmönster i Östersjöområdet sker samtidigt som det blodiga kriget i östra Ukraina fortgår. Sedan 2014 har 15 000 människor mist livet – och just nu står 115 000 ryska soldater på gränsen till Ukraina. Den ukrainska regeringen befarar att Ryssland planerar en invasion i närtid. Samtidigt ökar den ryska militära närvaron i Belarus. 

Det finns starka skäl att öka vår förmåga utöver det som föreslogs i Försvarsberedningens rapport 2019. 

I oktober återinvigdes Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala under pompa och ståt. Arton års kamp i riksdagen har äntligen gett resultat. När flottiljen lades ner 2003 kämpade jag in i det sista för att den skulle få vara kvar. Att vi avvecklade en flygbas, vars roll i luftförsvaret av vår huvudstad är helt avgörande, var ett stort misstag. 2008, samma år som Ryssland anföll Georgien, fanns det långtgående planer på att sälja den militära flygplatsen. Jag kämpade emot och hade många tuffa debatter med försvarsministern. Tack och lov blev Ärna kvar i Försvarsmaktens ägo, men utan egen flygverksamhet 

I två försvarsberedningar har jag sedan argumenterat för att F 16 åter ska bli en fungerande flottilj. I och med försvarsbeslutet 2020 har detta äntligen blivit verklighet.

Märkligt nog försöker Socialdemokraterna ta åt sig äran för återetableringen. I en artikel i UNT (14/10) konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist att huvudstadsregionen återigen har en flygflottilj på plats som utgör en viktig del i att säkra Sveriges territoriella integritet. Men en ”liten” detalj nämner de inte: F 16 saknar egna flygplan. I dagsläget är det bara en flygbas där flygplan från andra flottiljer kan starta och landa. Gott så, men innan F 16 blir den vitala del av luftförsvaret av Mellansverige som flottiljen bör vara, och som krävs, måste den också bli hemmabas för i storleksordningen två stridsflygdivisioner.

I Sverige finns det tre flygflottiljer med två divisioner stridsflyg vardera; Luleå, Ronneby och Såtenäs. För att undvika tidskrävande ombaseringar eller långa anflygningar vid ett hot mot Mälardalen och huvudstaden krävs två flygdivisioner utgångsgrupperade i Mellansverige. Dessa ska höra hemma på Ärna, och bör vara på plats före 2030.

De militära hoten mot Mälardalen utgörs inte enbart av flyg, utan även av kryssningsrobotar och ballistiska robotar. Vi kristdemokrater vill därför undersöka möjligheterna att lokalisera luftvärn med medellång räckvidd, Robot 103 Patriot, till Ärna. Det skulle bidra till att öka skyddet av landets finansiella och politiska centrum och de militära förband, staber och ledningsfunktioner som är utgångsgrupperade i området. Sveriges enda luftvärnsförband är beläget i Halmstad och klarar inte att möta behoven som finns i Mälardalen. 

I försvarsberedningen var vara alla riksdagens partier om att det säkerhetspolitiska läget kommer att förbli skärpt för överskådlig framtid. Vi var också överens om att Ryssland har ett militärt övertag i Europa – och att det inte kan uteslutas att Sverige kan drabbas av ett militärt angrepp.

Samtidigt måste vi tyvärr vi konstatera att Sverige är det land i vårt närområde som satsar minst på vårt försvar i förhållande till BNP.

Så kan vi inte ha det. Vi måste ge Försvarsmakten långsiktiga förutsättningar för att bygga försvarsförmåga. Därför är det beklagligt att den socialdemokratiskt ledda regeringen inte vill lägga fast att de nödvändiga anslagsökningarna på minst fem miljarder kronor per år måste fortsätta även efter 2025 - så att vi når två procent av BNP.

För oss kristdemokrater handlar det om att betala hemförsäkringsavgiften. Sverige är värt att försvara. Ett F16 med två divisioner JAS Gripen är en viktig del i detta.