CSN sätter käppar i hjulen för utlandsstudier

Bedömningar från CSN försvårar möjligheterna till utlandsstudier i Schweiz, skriver Ebba Karlsson.

Debatt2020-11-05 01:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje termin åker studenter från Sveriges universitet via studentutbytesavtal utomlands för att vidga sina vyer och inhämta ovärderliga kunskaper. Hos arbetsgivarna ses utlandsstudier som en mycket meriterande faktor vid arbetssökandet tack vare den unika erfarenheten som studenten fått med sig hem. 

Den student som väljer att lämna Sveriges trygga famn får det emellertid tufft. För många studenter innebär utlandsstudierna ökade levnadskostnader jämfört med studierna i Sverige. Att försöka arbeta vid sidan av studierna för att kunna finansiera ett framtida utbyte är inte ett alternativ eftersom CSN väljer att kontrollera studenters inkomst och upprätta fribelopp. Dessutom är arbetsbelastningen på många av universitetens program redan mer än tillräckligt. En del studenter lyckas pussla ihop budgeten endast tack vare hjälp av givmilda föräldrar. Efter flera års krävande heltidsstudier är sparkontot med andra ord inte något att hänga i julgranen. Hyror, kursmaterial och andra levnadskostnader gör att studenterna går på knäna. 

För den som väljer att åka till ett land som omfattas av Erasmusprogrammet är dock problemet mindre. Programmet möjliggör att för studenter att studera vid ett lärosäte i ett EU-land utan att betala terminsavgift. Dessutom får studenten ett stipendium som har till syfte att åtminstone till viss del täcka merkostnaderna som uppkommer i samband med utlandsvistelsen. Stipendiet är anpassat för det specifika landets typiska levnadskostnader. För den som inte vill åka till ett EU-land finns det även ett motsvarande utbytesprogram, Erasmus +, för studier i vissa länder utanför EU. Även Erasmus + erbjuder ett dylikt stipendium för att täcka merkostnader. 

När Schweiz år 2014 uteslöts ur Erasmusprogrammet implementerade den schweiziska staten ett nytt bilateralt program, Swiss-European Mobility Programme (SEMP). Syftet är likalydande med Erasmusprogrammet – att erbjuda studenter en möjlighet att klara merkostnader för utlandsstudier. I höst har dock CSN i ett antal fall, inte alla, fattat beslut att det schweiziska stipendieprogrammet, SEMP, inte går att kombinera med studiestöd från CSN. Detta bryter mot CSN:s tidigare hanteringen av SEMP. Besluten motverkar syftet med stipendiet och med universitetens mobilitetsprogram. Uppsala universitet centralt driver just nu frågan mot CSN. Samtliga svenska lärosäten ställer sig bakom detta. Det finns dock ingen prognos på hur utfallet kan tänkas bli. 

Med anledning av CSN:s nya hantering kommer flertalet studenter tvingas avbryta sin planerade utlandsvistelse. Detta på bekostnad av samhällsnyttig erfarenhet och kunskap hos dem som aktivt valt att investera i sin egen och Sveriges framtid som en kunskapsnation.