Vaccineringen mot covid-19 går framåt. Av EU:s vuxna befolkning är nu fyra av tio fullt vaccinerade och sex av tio har hunnit få minst en dos. Mycket jobb återstår ännu, men i takt med att smittan minskar kan Sverige och Europa äntligen öppna upp mer. Men den svenska regeringen drar benen efter sig.
Ett viktigt led i att kunna öppna upp Europa på ett säkert sätt är de digitala covidbevisen, de så kallade vaccinpassen, som infördes den 1 juli. Dessa är utformade på EU-nivå och syftet är att underlätta resande inom den unionen. Den digitala tjänsten kommer inte bara att visa huruvida en person är vaccinerad, utan kommer även att visa om en person testat negativt eller tillfrisknat.
När covidbevisen nyligen lanserades i Sverige var emellertid bara en av tre delar på plats – information om vaccinering. Regeringen har tidigare meddelat att privata aktörer som utför testning ska kunna koppla upp sig till systemet från och med mitten av juli. Vidare har utlovats att tillfrisknandeintyg ska komma innan infasningsperioden avslutas den 12 augusti. När en teknisk lösning faktiskt är på plats återstår att se.
Införandet av covidbevisen ställer höga krav på tekniken, men också på de aktörer som utför testning. Den som testar sig för covid-19 måste kunna lita på att testresultatet är korrekt, och övriga EU-länder måste kunna lita på att svenska covidbevisen är riktiga. Oseriösa aktörer som försöker utnyttja systemet måste stävjas.
Att samla in information från ett stort antal olika aktörer är en komplex uppgift. Men Sverige har kommit långt vad gäller digitalisering och regeringen har haft gott om tid på sig att få till stånd en teknisk lösning. De digitala covidbevisen diskuterades redan i januari och Moderaterna uppmanade då regeringen att låta Sverige ta på sig ledartröjan i detta arbete. Det är således inte tekniken som är problemet, utan brist på politisk handlingskraft. Regeringens senfärdighet försvårar resandet i sommar för den majoritet av svenskarna som ännu inte är fullt vaccinerade.
Det är inte bara på detta område som regeringens bristande handlingskraft varit märkbar. Nästan alla EU-länder förutom Sverige har en smittspårningsapp. Smittan stannar inte vid gränsen och när vi nu börjar öppna våra samhällen kommer det bli ännu viktigare att ha teknisk möjlighet att smittspåra. Vi moderater har drivit på för detta och beklagar att den rödgröna regeringen, i strid med EU-kommissionens rekommendation, inte vill få en sådan lösning på plats.
Den fria rörligheten är en grundsten i det europeiska samarbetet. Det är av stor vikt att Sverige och Europa nu kan öppna upp så snabbt och säkert som möjligt. Sverige behöver en regering som aktivt arbetar för att på ett säkert sätt undanröja kvarstående hinder.