Måndagen 11 september redovisade Vattenfall sin prishöjning på fjärrvärmen inför nästa år. Resultatet är en höjning med 17 procent, en kostnad som får stora konsekvenser. Som branschorganisation och företrädare för en stor del av fastighetsägarna i Uppsala län är vi starkt kritiska till Vattenfalls chockhöjning på fjärrvärme. Det är ett hårt slag mot alla som använder fjärrvärme för uppvärmning. Det drabbar boende i flerbostadshus, bostadsrättsföreningar, villaägare och företag som hyr kommersiella lokaler. Flertalet har redan i dag tufft med marginalerna. Stigande räntor och ökade kostnader i vardagen gör det svårt att få ekonomin att gå ihop.
Enligt beräkningar från en medlem som främst har hyreslägenheter innebär en 17-procentig höjning av fjärrvärmepriset en kostnad på närmare hundra kronor i månaden på en genomsnittlig lägenhet. Kostnader som i slutändan landar på hyresgästen och kan slå hårt mot hushåll i dagens ekonomiska läge.
Vattenfalls argument för att höja priset bygger bland annat på en jämförelse med kostnaderna för el och bergvärme. Problemet med resonemanget är att oavsett vilken lösning fastighetsägaren väljer är det Vattenfall som tjänar på det hela, då bolaget äger både fjärrvärmerören och elledningarna. Det blir en monopolsituation som gör att höga prishöjningar kan göras utan att tänka på konsekvenserna för de som drabbas.
Lås oss jämföra Vattenfalls monopolsituation med till exempel ett mobilabonnemang. Tycker jag att mitt abonnemang är för dyrt kan jag enkelt jämföra olika företag och välja ett billigare abonnemang hos en annan operatör. Att byta fjärrvärmeleverantör är inte lika enkelt. Huset står där det står och till den platsen finns bara en uppsättning fjärrvärme framdragen, vilket i det här fallet i praktiken bara ger ett val: Vattenfall. Att byta till någon annan typ av uppvärmning kräver en omfattande investering och tar både tid och resurser. Fjärrvärme har dessutom potential att vara ett av de klimatsmartaste sätten vi har att värma upp hus på idag, vilket gör att flertalet aktörer vill värna om det nuvarande systemet eftersom hållbarhet är en högt prioriterad fråga. Om Vattenfall utvecklar sitt hållbarhetsarbete kring fjärrvärmen, kan det bli en bra lösning för både Vattenfall själva och för berörda fastighetsägare.
I Nils Holgersson-rapporten, som jämför bland annat fjärrvärmepriser över Sverige, ligger Uppsala i senaste rapporten från februari i år högre än närliggande, jämförbara städer som Gävle, Västerås och Eskilstuna. I Gävle som redan kommit med sin prishöjning på fjärrvärme för nästkommande år blir den 4,4 procent, vilket är en stor skillnad jämfört med höjningen på 17 procent i Uppsala.
De ökade fjärrvärmekostnaderna slår hårt mot stora delar av samhället, inte minst fastighetsägare som ju inte bara kan höja hyrorna för att täcka sina ökade kostnader. Vi hoppas att Vattenfall drar tillbaka sin prishöjning och justerar prisnivåerna till sina kunder. I ett längre perspektiv önskar vi en granskning över fjärrvärmemarknaden i stort, då vi ser de här inlåsningseffekterna på många orter i landet. Frågan måste ställas: Hur ska den här marknaden egentligen fungera?
Vattenfall chockhöjer fjärrvärmetaxan i Uppsala
Fjärrvärmemarknaden och Vattenfalls monopolställning måste granskas, skriver Agnes Svedberg.
Det kommer att bli betydligt dyrare i Uppsala att värma upp huset med fjärrvärme, skriver Agnes Svedberg.
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.