Centerpartiet behöver ta till sig av kritiken

Centerpartiet borde följt sin egen linje – och därmed sökt stöd åt båda håll, skriver Rebecka Undén.

Rebecka Undén, vice ordförande för Centerstudenter Uppsala.

Rebecka Undén, vice ordförande för Centerstudenter Uppsala.

Foto: Pressbild

Debatt2021-07-26 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ytterligare en regeringskris har kommit till sitt slut. Till följd av misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven den 21 juni fick Andreas Norlén ännu en talmansrunda på sitt bord. Så småningom hölls statsministeromröstningen där Stefan Löfven valdes till Sveriges statsminister. Endast en dryg tredjedel av riksdagens 349 ledamöter röstade ja. 60 personer, däribland Centerpartiets ledamöter, valde istället att avstå sin röst, vilket möjliggjorde att Löfven återigen fick behålla sitt jobb. Regeringskrisen må vara över för denna gång, men Centerpartiets riktning framöver framstår fortfarande som otydlig.

Inför årets likväl som inför 2019 års statsministeromröstning hölls partiets förtroenderåd där både ungdomsförbund och studentförbund är representerade. År 2019 röstade Centerstudenters två företrädare ensamt nej till det som så småningom blev januariöverenskommelsen. Denna gång fick Centerstudenter sällskap av partiets ungdomsförbund och röstade ännu en gång nej till att släppa fram Löfven som statsminister. Förtroenderådet, och därmed partiet, var alltså inte enat. 

Att det råder splittring inom ett parti korresponderar nödvändigtvis inte med ett lamslaget tillstånd där partiet saknar förmåga att ta sig vidare. I Centerpartiets fall gäller tvärtom att det finns en ny generation politiker som utmanar det gamla vilket möjliggör en nyttig utveckling framåt. Centerpartiet borde därför ta till sig av kritiken. Inte bara utgör de unga partiets framtida politiker - de utgör dessutom en mycket viktig väljargrupp.

Det är inte första gången Centerpartiet trycker på den gula knappen till förmån för Löfven. År 2019 bildade Socialdemokraterna och Miljöpartiet regering, vilket möjliggjordes av villkorat stöd från Centerpartiet och Liberalerna. I utbyte krävde man liberala reformer vilka formulerades i 73 punkter. En dryg femtedel av dessa punkter har realiserats. I en tid av politisk polarisering är ett sådant samarbete som bäddat för att fallera.

Centerstudenter har varit tydliga genom denna regeringskris - vi vill inte släppa fram Löfven ännu en gång. Januariavtalet var en ovälkommen kompromiss som inte bör gå i repris. 

Stefan Löfven har fått för många chanser. En decemberöverenskommelse, ett januariavtal och en historisk misstroendeförklaring. I stället har man låtit bli att förhandla med Moderaterna och släppt fram en socialdemokratisk statsminister. 

Att vara neutral är att ta ställning. Att rösta gult för Löfven är att förhålla sig likgiltig till socialdemokratisk politik. Det ställer sig åtminstone inte Centerstudenter bakom.