En av vårt tids stora frågor handlar om utbyggnaden i södra staden. Ska vi bygga ett nytt Sundsvall mitt ute i skogen eller ska vi låta bostadsbyggandet växa fram organiskt i Uppsala? Frågan har engagerat och upprört många i Uppsala och berör alla i kommunen genom en planerad upplåning i mångmiljardklassen. Under våren fick kommunen ta emot cirka 1 800 konkreta och konstruktiva synpunkter från oroliga människor.
För Moderaterna är det självklart att lyssna på väljarna. Vi representerar alla i Uppsala och vi representerar hela Uppsala. När Uppsala växer förespråkar vi en bygg- och planpolitik som präglas av realistisk optimism. Politiken bör vara utvecklingsvänlig och framåtriktad, men också ansvarstagande och realistisk och bygga vidare på det som är beprövat och det som efterfrågas av invånarna i Uppsala.
Moderaterna har tidigare annonserat att vi förespråkar ett rejält omtag i planarbetet gällande södra staden. Samtidigt har partiet bett väljarna om tid för att noga analysera frågan innan vi presenterar vår nya riktning. Sedan dess har åtskilliga samtal med människor i södra staden genomförts, vi har deltagit i debatter och vi har bett oberoende analytiker att analysera förslagen. Internt har debatter förts och för några veckor sedan röstade våra medlemmar.
Vi som representerar Uppsalas tre största moderatföreningar vill nu presentera Moderaternas nya politik som alla medlemmar röstat igenom utan en enda reservation. Det är ett omtag på riktigt. Moderaterna i Uppsala avvisar helt en kraftig förtätning i södra Uppsala. Uppsala behöver inte några miljonprogramsliknande experiment som har jämförts med ett ”Sundvall i skogen” med bestående av täta höghusrader, inklämt mellan existerande villaområden och ett naturreservat. En sådan utveckling är vare sig önskvärd eller rimlig, särskilt då byggandet inte samordnas med grannkommunen Knivsta.
Den mest efterfrågade boendeformen är ägda småhus och naturnära flerbostadshus och det är även där som den största bristen finns på bostadsmarknaden. Byggplanerna i Uppsala bör, förutom i centrala tätorten Uppsala, inriktas på att svara upp mot marknadens och medborgarnas stora efterfrågan på friliggande enfamiljshus och radhus. Existerande, väl fungerande områden som Norby, Sunnersta, och Nåntuna Backe bör tjäna som förebild för nya områden utanför stadskärnan.
Moderaterna vill särskilt stimulera byggande längs med de befintliga järnvägsspår, som finns i nord–sydlig riktning och i väst–östlig. Därmed kan fler bostadsområden växa fram i närheten av goda kommunikationer till Uppsala och vidare till Stockholm.
Vi ser med oro på den otrygghet som breder ut sig i höghusområden och i täta stadsmiljöer. Nära nog dagligen möts vi av rapporter om droger, skjutningar och sprängningar. Dessa aspekter behöver inkluderas i de stadsbyggnadsprocesser som kommunen nu tar fram och som kommer att påverka vårt Uppsala under mycket lång tid framöver.
Det finns flera goda alternativ. Ett alternativ, som ofta lyfts fram och som betonar kvalitet framför kvantitet, är trädgårdsstaden, som enligt NE “söker kombinera stadskänsla med lantlighet och som präglas av måttlig täthet, låga trädgårdsförsedda hus samt traditionella – ofta trädplanterade – gator, torg och platser”. Efter våra tusentals dialoger med Uppsalas väljare vet vi att det är på detta sätt som många vill bo. På så vis kan småskalighet värnas på bekostnad av centralplanering.
Uppsala är en av Sveriges största landsbygdskommuner. Här finns många platser att bygga på. Moderaterna vill dra nytta av det fyrspår som planeras till Stockholm under 2030-talet. Det gynnar inte minst vårt näringsliv och våra universitet och högskolor. Från Skyttorp tar det exempelvis enbart 17 minuter in till Uppsala centralstation – ungefär samma tid som det tar för bussen att åka in från Sunnersta.
I och med vårt omtag kring södra staden blir den omoderna, oflexibela och extremt dyra spårvägen mellan Bergsbrunna och Gottsunda överflödig. I stället kan vi satsa på cykel, snabbuss och bil. Moderaterna ser fram emot att fortsätta stadsutvecklingen tillsammans med Uppsalas övriga borgerliga partier. Vi vill prioritera trygghet och trivsel framför täthet och trängsel i stadsplaneringen. Det är med detta budskap som vi söker väljarnas förtroende i valrörelsen, hösten 2022.