Bror Hjorth förtjänar ett eget torg

Det finns få konstnärer som är så starkt förknippade med Uppsala som Bror Hjorth, skriver Magnus Bäckström med flera.

Näckens polska vid Resecentrum är en av många Bror Hjorth-skapelser som präglar Uppsala.

Näckens polska vid Resecentrum är en av många Bror Hjorth-skapelser som präglar Uppsala.

Foto: David Rydell

Debatt2023-02-24 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bror Hjorth och hans konst är starkt närvarande i Uppsala och står verkligen Uppsalaborna nära. Han hör samman med Uppsala. Trots detta finns det ingen gata, väg eller plats uppkallad efter honom i centrala Uppsala. Vi tycker att det är dags att ändra på detta. 

Det finns få konstnärer som är så starkt förknippade med Uppsala som Bror Hjorth. Vi möter hans skulpturer och målningar på många offentliga platser och i många av Uppsalas offentliga rum. Näckens polska vid Resecentrum är vad Poseidon är för Göteborg och vad Orfeusgruppen vid konserthuset är för Stockholm. 

Katedralskolans elever genom åren känner sin trotsige Engelbrekt med näven i luften. Vid Värmlands nation sitter Fröding med sin lyra, inte långt från statyn av Nathan Söderblom, och på Stadsbiblioteket ser vi såväl reliefen ”Säterjäntans söndag” som en skulptur föreställande vännen Stina Aronson. 

Bror Hjorths Hus på Norbyvägen är ett av landets mest välbesökta konstnärshem med välrenommerad utställnings- och programverksamhet och en omfattande konstpedagogisk barnverksamhet. Tusentals Uppsalabarn har deltagit i Bror Hjorths Hus konstskola genom åren.  

På Akademiska Sjukhuset fascineras besökarna av det kraftfulla uttrycket i ”Vördnad för livet”, en hyllning till Albert Schweizer. I Salabackekyrkan finns Bror Hjorths ”Intåget i Jerusalem” som altartavla. Vid Björklinge kyrka hälsar vi alltid på Gås Anders när vi passerar.

Och även om Bror Hjorth redan har en given plats i Uppsalabornas hjärta, tycker vi att hans liv och gärning också borde uppmärksammas med en fysisk plats inne i Uppsala – precis som många andra personer har uppmärksammats för sina avtryck lokalt, nationellt och internationellt. 

Det finns visserligen en Bror Hjorths väg i Björklinge, där han växte upp. Likaså i Marma i Älvkarleby kommun, där han föddes. Men i Uppsala, staden där han levde och verkade större delen av sitt konstnärsliv, finns inget av detta. 

Bror Hjorthföreningen, som stödjer verksamheten i Bror Hjorths Hus och verkar för intresset och förståelsen för Bror Hjorths konst och gärning, har föreslagit kommunens namngivningsnämnd att ge erkänsla till och uppmärksamma Uppsalas store konstnär genom att ge en plats eller ett torg hans namn. Det är hög tid.

Styrelsen för Bror Hjorthföreningen