Energifrågan har blivit en ödesfråga för det svenska samhället. Och på middagsbjudningar är främsta samtalsämnet installation av luftvärmepumpar. Det elprisstöd som infördes för att hjälpa hushåll och företag var en nödvändig, men kortsiktig insats. Redan nästa vinter riskerar vi att befinna oss i en liknande situation. Därför måste vi bygga ut Rot-avdraget och avdraget för Grön teknik så att vi kan öka hushållens energieffektiviseringstakt.
Det snabbaste och mest effektiva sättet att reducera elkostnaderna för företag och hushåll är att minska deras energianvändning. Vi behöver därför rusta upp fastigheter med ökad isolering, effektivare värmesystem eller installation av modern teknik som reglerar energianvändningen. Bara sektorn för bostäder och service har en långsiktig potential att minska sin energianvändning med över 50 TWh, vilket motsvarar ungefär 30 procent av Sveriges totala elproduktion.
För att en omfattande energieffektivisering ska bli möjlig krävs politiska åtgärder. En rapport från Anthesis visar att energianvändningen för småhus kan halveras till år 2045 om energieffektiviserande åtgärder sjösätts skyndsamt.
Delar av de åtgärder som krävs för att minska hushållens energianvändning finns inom avdragsstrukturerna för Rot och Grön teknik. Inom Rot återfinns avdrag för tilläggsisolering, injustering av värme- och ventilationssystem samt installation av värmepump. Detta har en reell påverkan på en fastighets energianvändning. Avdraget för Grön teknik är ett bra steg för att öka installation av solceller, laddningspunkter och energilagring.
- Installatörsföretagen föreslår därför:
Bygg ut Rot-avdraget och återinför en skattereduktion på 50 procent av arbetskostnaden. Avdraget bör även omfatta rådgivning och energikartläggning av fastigheter. Regeringen bör även förlänga tidsperioden då Rot-avdraget får användas, till exempel tre år, så att maxbeloppet för avdraget blir 150 000 kronor. En sådan utbyggnad är även en konjunkturell krockkudde för bygg- och installationsbranschen. - Utöka avdraget för Grön teknik till att även innefatta installation av smarta styrsystem som reglerar och effektiviserar energianvändningen. Smart styrning är en viktig pusselbit för att de befintliga teknikerna i avdraget ska kunna samverka med varandra.
- Öka avdragsnivån för installation av solceller till 50 procent av arbets- och materialkostnaden. På så sätt skapas rejäla drivkrafter för villaägare att bli egenförsörjda på el.
- Återinför stödet till energieffektivisering i flerbostadshus. Det avskaffades av riksdagen december 2021.
- Inkludera energieffektivisering som en klimatåtgärd och säkerställ att det omfattas av befintliga klimatstöd som till exempel Klimatklivet och Industriklivet.
- Använd Svenska kraftnäts överskott från kapacitetsavgifter för att finansiera energieffektiviseringsåtgärder. Detta överskott bör inte bara nyttjas för att genomföra kortsiktiga utbetalningar till hushåll och företag.
Genom att förbättra redan etablerade avdragssystem kan vi motverka den energikris som vi befinner oss i och lindra den ekonomiska nedgången för samhällsbyggnadssektorn. Det är också förändringar som snabbt kan komma på plats och göra en verklig skillnad. AB Sverige har mycket att vinna på att genomföra kraftfulla åtgärder för energieffektivisering.