Centerpartiet vill att hela Sverige ska kunna växa och utvecklas. I dag ser vi hur ett stelbent strandskydd sätter käppar i hjulen för privatpersoner som vill bygga nära vattendrag, för landsbygdsföretag som vill utveckla sin verksamhet och för kommuner som vill öppna för bostäder i attraktiva lägen.
Vårt parti har länge drivit på för ett mer flexibelt strandskydd. Därför blev en strandskyddsreform en del av Januariavtalet. Nu kommer nästa steg, då utredningen om ett förändrat strandskydd har presenterats. Dess utgångspunkt är att tillgången och exploateringstrycket på sjöar, vattendrag och stränder varierar över landet och att det måste återspeglas i lagstiftningen.
Glädjande nog har många av utredningens förslag goda chanser att skapa ökad flexibilitet och större möjligheter för utveckling och service på landsbygden.
Två viktiga förslag är att strandskyddet ska tas bort runt mindre sjöar och vattendrag och att det ska upphöra att gälla runt uttorkade vattendrag, våtmarker och dammar som anlagts efter 1975. Det finns många lantbruksföretag, inte minst i Uppsala län, som dragit sig för att anlägga en våtmark då detta kan begränsa deras möjligheter att utveckla sin verksamhet. Nu kommer man att bättre kunna bidra mer till lokal artrikedom och att förebygga övergödning.
Kommuner föreslås också få möjlighet att peka ut så kallade landsbygdsområden där strandskyddet helt eller delvis ska upphävas. Till skillnad mot dagens system, får dessa vara hur stora som helst så länge de finns i ett område med god tillgång på obebyggd mark eller finns särskilt viktiga värden för natur eller friluftsliv. Utredaren vill även se att kommunerna ges större befogenheter. Det är i grunden orimligt att Uppsala läns kommuner inte har fullt mandat att bevilja privata fastighets- och markägare möjligheter att uppföra sjöbodar eller bryggor. Det är en märklig situation att kommuner å ena sidan får vara huvudmän för kärnverksamheter som skola, barnomsorg och äldrevård, men å andra sidan inte på egen hand får avgöra var strandnära bebyggelse är lämplig.
Ett hinder för kommuners tillväxt har tidigare varit svårigheter att finansiera byggande på grund av låga fastighetsvärden. Nu kan den utvecklingen vändas, eftersom det kommer att kunna planeras in fler attraktiva tomter vid vattendrag. I Uppsala, som är Sveriges största landsbygdskommun, innebär det att fler kan bygga hus utanför staden och kransorterna.
Under året som kommer skall förslagen förhandlas inför att ett lagförslag tas fram. Vi tror och hoppas att fler partier ställer sig bakom utredningen och att de nya reglerna får ett brett parlamentariskt stöd. Centerpartiet kommer arbeta hårt för att ett flexibelt och rättvist strandskyddsregelverk kommer på plats som på riktigt stärker attraktionskraften och utvecklingspotentialen för landsbygden.