Vägar svämmar över, hus spolas bort och människor dör. Nyligen drog ovädret Boris fram med extrema mängder regn över Central- och Östeuropa. Meteorologer och forskare berättar i media att det inte går att varna mer än det görs för det extremväder som slagit till.
Men det är för sent.
För sent att vrida tillbaka klimatförändringens klocka. För sent att klimatanpassa städer och samhällen för det kraftiga regnet och de enorma flödena. För sent för de boende som är på väg att förlora familjemedlemmar och sina livsbesparingar.
Nyligen miste minst 24 människor i Polen, Tjeckien, Rumänien och Österrike sina liv.
Och experter är eniga. Det oväder som drog in över Europa i mitten av september, Boris, orsakades av det allt varmare klimatet.
Det är inte bara Europa som påverkas av den allt tuffare miljön till följd av det förändrade klimatet. Nu slår det även mot Afrika, där områden som normalt inte får regn översvämmas. Det tros vara orsaken till att en damm kollapsade nära Maiduguri – som hittills har skördat 30 människoliv.
Där bor 1,9 miljoner invånare. Det är fler än som bor i hela Skåne. 240 000 av dem är nu på flykt, och som beräknas stiga till 1 miljon. Även den här katastrofen kopplar FN till klimatförändringar.
Det är allvar nu, och det är dags att slå upp ögonen för verkligheten. Även Sverige påverkas, senast i somras när stränder sköljdes bort längs den skånska kusten.
Trots det fortsätter regeringens klimatbluff med budgetutspel som kommer att öka utsläppen. Och för att paketera förslagen fördelaktigt väljer man att trixa med bland annat reduktionspliktens siffror.
Men det räddar varken klimatet eller miljön.
Att förebygga nya utsläpp och bromsa klimatförändringarna är den enda vägen att gå. Regeringen har själva pekat ut klimatförändringarna som ett av våra största säkerhetshot. Ändå görs inget. Centerpartiet har länge stridit för att ordentligt satsa på det förnybara, och samtidigt fasa ut det fossila.
Vi vill bland annat att elbilsbonusen införs igen för att vända den negativa försäljningskurvan. Elnätet ska byggas ut för att få in mer elproduktion snabbt, till gagn för såväl hushåll som företag. Produktionen av förnybara drivmedel från svenska råvaror måste ta fart.
Dessutom behöver vi sätta press på andra länder, och har därför föreslagit ett klimatlås på EU:s budget. I praktiken innebär det att EU-länder som ökar utsläppen, bromsar den gröna omställningen eller fullt ut inte når sina klimatmål inte ska ha full tillgång till medel från EU:s gemensamma budget.
Men det behövs även åtgärder här och nu i form av klimatanpassningar. För att skydda samhällen och städer från översvämning, säkra dricksvattnet och förbereda oss svenskar på fler skogsbränder, torka och stormar. Det har många kommuner redan har börjat med.
Detta behöver skyndas på och tillståndsprocesserna förkortas och förenklas, som i dag sätter käppar i hjulen för kommuner som bland annat bygger skyddsvallar och planterar växter i sanden på land för att binda samman sanden och skydda stränderna från erosion.
Den senaste tidens extremväder är inget annat än en tydlig signal på att regeringen måste sluta bromsa. Istället måste vi trampa den förnybara gasen i botten.
Låt oss vända hopplösheten och de mörka siffrorna till en gemensam kraft. Sverige kan vara en ledare, det har vi visat tidigare. Det är i omställningen de nya jobben finns. Det är där sänkta kostnader för hushållen finns och det är där de miljömässigt hållbara möjligheterna finns. Nu behövs verkstad!