Bollen ligger i Stadshuset

Vi vill göra kommunens politiker uppmärksamma på alla missförhållanden under iordningställandet av Gottsunda Boulehall, skriver Uppsala Bouleallians.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

debatt2018-05-02 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Gottsunda finns en av Sveriges största boulehallar. Hallen besöks varje vecka av många, särskilt äldre, boulespelare och skulle kunna vara en stor tillgång för oss Uppsalabor.

Boulehallen som tidigare var tennishall har byggts om, men trots detta kvarstår ett antal stora problem som måste åtgärdas för att hallen ska fungera ordentligt.

Uppsala Bouleallians påtalade för tjänstemän och ansvariga politiker upprepade gånger under pågående byggnation de brister vi såg, men det var för döva öron. Skulle våra synpunkter ha tillvaratagits redan i den inledande projekterings- och byggfasen hade vi nu kunnat ha en väl fungerande boulehall. Så är dock inte fallet.

Boulealliansen har tvärtom konsekvent utestängts från all medverkan i planering och byggnation av boulehallen.

Detta i kombination med tjänstemännens brist på sakkunskap är orsaken till att vi i dag brukar en boulehall med ett antal onödiga fel och brister.

Boulealliansens medlemmar har så väl god byggteknisk och byggjuridisk kunskap som kunnighet om de specifika krav som finns på en ändamålsenlig bouleanläggning. Ett intresse för att tillvarata detta har trots upprepade erbjudanden dock inte funnits hos Uppsala kommun.

Boulealliansens styrelse informerade före slutbesiktningen kommunen om fel och brister i entreprenadens utförande. Trots att dessa var uppenbara, bedömdes anläggningen vara utan anmärkning både vid slut- och efterbesiktningen. Beställaren (UKFAB) valde alltså att blunda för alla felaktigheter och avstod därmed från ansvaret att kontrollera om entreprenaden var utförd enligt upprättade kontraktshandlingar. Efter föreläggande från kommunens tillsynsmän (16/11 2017) om vite, kommer dock några av felen att åtgärdas, men nu på kommunens (skattebetarnas) bekostnad.

Kostnadsramen för projektet var 6,5 miljoner kronor, men notan slutade på hisnande 17 miljoner.

Detta trots att avsevärda förenklingar gjorts jämfört med den ursprungliga planen för entreprenaden. Bland slopades fönster och hiss, golvkonstruktionen förenklades, 102 takarmaturer togs bort, med mera. Samtidigt finns stora fel i hallen. Revisionsfirman PwC:s konstaterar vid sin granskning: ”Då projektet rymdes inom befintlig budget finns inget styrelsebeslut. Någon förkalkyl finns inte då hyresgästen, kommunen, presenterande en kostnadsram som skulle hållas. Kostnadsramen uppgick till 6,5 miljoner kronor och är från hösten 2012. Då projektet dragit ut på tiden och nya förutsättningar tillkommit har åtgärder och därmed även kostnaderna förändrats under projektets gång”. Om man granskar budgeten som PwC hänvisat till, kan den rimligen inte åberopas som budget.

Klart är att fastighetsägarens agerande har medfört stora kostnader och bidragit till bristande funktioner i hallen.

Vi har i upprepade skrivelser till kommunens försökt få kontakt med dess ledning kring ärendets hantering, vilket varit resultatlöst. Att, som en av kommunens tjänstemän påstod i UNT:s insändare (13/12 -17) – ”kommunen har i samråd med boulealliansen skapat landets sannolikt största boulehall …” – är minst sagt en skönskrivning. Något samråd ha inte förekommit. Insändaren innehåller dessutom osanningar och felaktiga påståenden.

Idrotts- och fritidsnämnden ska enligt egen uppgift ”vara tillgänglig och lyhörd för medborgares och kunders synpunkter och behov. Nämndens ambition är att betydligt utveckla dialogen och samverkansformerna med föreningslivet.” Det är inte något vi i Uppsala Bouleallians känner igen.

Boulealliansens har fortlöpande rapporterat om handläggarnas försummelser till ansvariga politiker. Dessa hänvisar varje gång åter till handläggarna.

Boulealliansens krav på dialog med politiska företrädare blev alltmer akut. Behovet mejlades den 3/5 2015 och efter ytterligare fjorton mejl och sju månader kom svar från kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S): ”Ett möte med företrädare med kommunstyrelsen för att diskutera er skrivelse är alltså inte möjligt”. I svaret hänvisades till ett möte med Rickard Malmström och Claes Enskär (UKFAB). Det mötet bestod av upprepade bortförklaringar från kommunrepresentanternas sida. Någon dialog för att diskutera våra synpunkter förekom inte.

Vi ser inte att kommunens tjänstemän och handläggare har varit tillgängliga och lyhörda ”för medborgares och kunders synpunkter och behov”.

Vad är det som hindrar kommunen från att ha ett positivt samarbete med Uppsala Bouleallians?

Gunnar Sandberg, Christer Borgström, Sten-Eric Lindquist, Ann-Marie Nilsson, Crister Karlsson, Bengt-Åke Carlsson, Roland Boström, Iréne Olsson, Marianne Henriksson

Uppsala Bouleallians

Boule