Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har pekat på Syrien och andra konflikter som den viktigaste uppgiften när Sverige vid årsskiftet tar plats i FN:s säkerhetsråd. Det är en välkommen prioritering mot bakgrund av att Syrienkonflikten hittills har krävt uppskattningsvis 400 000 dödoffer, och att över elva miljoner människor har tvingats på flykt inom och utom landet.
Steg för steg har Syrienkonflikten förvärrats. Det enda förutsägbara i detta helvete på jorden är parternas opålitlighet och säkerhetsrådets oförmåga att enas. Det visar inte minst en rad brutna vapenvilor. Rådets handlingsförlamning hänger främst samman med Rysslands obstruktion, som förvärrar det mänskliga lidandet och minskar förtroendet för FN.
De åtgärder som Sveriges regering förespråkar – eldupphör, humanitärt tillträde och rättsskipning – är nödvändiga, men risken finns att de fastnar i det låsta rådet.
Som komplement och tänkbar väg framåt bör regeringen parallellt söka allianser även med länder utanför rådet. Ett sätt är att verka för att generalförsamlingen får ta ställning till Syrienkonflikten och rekommendera åtgärder i enlighet med förfarandet samverkan för fred. Ett nytt sådant initiativ från Kanada förtjänar aktivt stöd av Sveriges regering.
En rad andra konflikter behöver samtidigt säkerhetsrådets uppmärksamhet och engagemang. Efter 20 år är våld och övergrepp återkommande inslag i Demokratiska republiken Kongo, trots världens största militära FN-insats. Ukraina, Sydsudan, Burundi, Centralafrikanska republiken och Mali med svensk truppnärvaro är andra exempel på att utvecklingen mot en fredligare värld har brutits.
I konflikternas spår följer humanitära kriser, övergrepp och flyktingströmmar. FN:s medlemsländer har alldeles nyligen valt en ny generalsekreterare, António Guterres, som med sin bakgrund som chef för FN:s flyktingorgan UNHCR måste ta ledningen i flyktingfrågan och kräva större och gemensamt ansvarstagande.
Medan Syriens grannländer har visat stor humanitet – Libanon med drygt 4 miljoner invånare har tagit emot 1,5 miljoner syrier – har Europas länder visat närmast total oförmåga till samordning i en av vår tids ödesfrågor. Den nye FN-chefen måste samla medlemsländerna också kring åtgärder mot flyktingskapets orsaker.
Sverige inleder sin rådssejour med att vara ordförande i januari månad. Förra gången man satt i rådet, 1997-1998, noterades en rad framgångar, som inrättandet av flera FN-poliser, åtal mot krigsförbrytare på Balkan och stöd till fredsprocesser i Afrika. Den här gången är bland annat konfliktförebyggande, jämställdhet och FN-reformering angelägna svenska frågor.
Från ett folkligt perspektiv finns ytterligare uppgifter för regeringen under rådsmedlemskapet:
Skyldighetatt skydda. FN-principen om att skydda människor mot folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott har använts tidigare, men är fortfarande omdebatterad och måste försvaras och tillämpas.
Civilsamhällets roll. Frivilligorganisationer har haft inflytande över bland annat arbetet med de globala målen för hållbar utveckling och de stora klimatmötena. Också insynen i säkerhetsrådsarbetet måste öka
Effektivitet och transparens. Den nya öppna processen kring valet av ny generalsekreterare är ett steg i rätt riktning. Däremot har kritiken ännu inte lett till konsekvenser för dem som var med och sparkade den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass.
Rådskampanjen och omröstningen, där Sverige fick stöd av över två tredjedelar av FN:s medlemsländer, har medfört att FN-frågorna åter diskuteras brett i samhället.
Regeringen har en viktig uppgift att kommunicera rådsmedlemskapet till en bred allmänhet. När enskilda, organisationer och företag engagerar sig stärks den folkliga förankring som FN-medlemskapet måste vila på.
Som medlem i regeringens referensråd för säkerhetsrådsplatsen kommer Svenska FN-förbundet att bidra med tankar och verka för att FN-arbetet ska vara en angelägenhet för så många som möjligt.
Om bara en månad intar Sverige platsen i FN:s mäktigaste församling. Nedräkningen har börjat.
Aleksander Gabelic
ordförande i Svenska FN-förbundet