Slå inte sönder Malma gård, som ligger lättillgängligt för många i en växande del av Uppsala! Ta chansen att utveckla och förädla denna pärla så att den kan fortsätta vara en mötes- och rekreationsplats för många generationer framåt.
Precis bakom Valsätraskolan ligger Malma gård, en liten lantlig idyll ett stenkast från bostäder och skolor i Valsätra, Malma backe och Södra Norby. Förutom en äldre gårdsmiljö finns här ett stall och en stor ladugårdsbyggnad, såväl som en mindre byggnad som inrymmer ett hunddagis. Nu finns förnyade planer på att riva stall- och ladugårdsbyggnader och i stället bygga radhus på platsen. På det sättet skulle en genuin jordbruksmiljö mitt i den moderna staden för alltid vara borta – och en fantastisk möjlighet att utveckla denna plats för rekreation och undervisning tillintetgöras.
Malma by nämns i skrift första gången 1221, då Sankta Maria kyrka i Östra Aros ägde jord i byn. 1624 donerade Gustav II Adolf Malma gård och 377 ytterligare gårdar till Uppsala universitet. Det blev starten för Akademiförvaltningen som därmed helt kunde täcka universitetets drifts- och investeringskostnader långt in på 1800-talet.
Malma kan sägas vara en typisk uppländsk by där byns marker brukats kontinuerligt sedan forntiden. Spår från bronsålder och äldre järnålder visar att det fanns en boskapsskötande och jordbrukande befolkning i området redan då och de forntida gravarna på höjderna kring byn visar att det bott människor på platsen i tusentals år.
De två gårdarna som ännu finns kvar är akademihemman och kallas Stora och Lilla Malma. Där bedrevs jordbruk och kreatursdrift fram till 1960-talet. Vid Lilla Malma (den östra av gårdarna) avslutades djurhållningen för mjölkproduktion vid 1960-talets början medan det övriga jordbruket fortsatte. Ladugården inreddes för hästhållning och hunddagis, verksamhet som alltjämt bedrivs.
Vi som nu bor på mark som tidigare tillhört gårdar i och från Malma By (stora delar av Södra Norby gör det) vill värna om de värden som Malma gård ger. Om stallet rivs är det förstås slut med djurhållning och det påverkar inte bara gården utan också markerna omkring. Hästarnas bete i omgivande hagar och ängar borgar för ett öppet landskap. Närheten till ett stall är mycket uppskattat, inte minst av skolbarnen i närheten. Gården är ett naturligt utflyktsmål för barnfamiljer för att titta på hästarna och gården sätter sin lantliga prägel i ett samhälle i behov av diversitet. Det bedrivs både friluftsliv och skolundervisning i och runt denna gårdsmiljö.
Gården ligger mycket tillgängligt för den växande befolkningen i Ultuna, Gottsunda, Valsätra, Malma backe, Rosendal och Södra Norby – och har stora utvecklingsmöjligheter. Det har under lång tid funnits en arbetsgrupp som arbetat för att gården ska kunna bli en 4H-gård och dagläger bedrivs redan nu på Malma gård under somrarna. Här finns stora möjligheter att vidareutveckla en idyllisk miljö till en vital och tillgänglig mötesplats för befolkningen i Uppsalas södra delar.
Bevara kulturlandskapet Malma By – och se till att rusta upp befintliga byggnader. Ridning är en folksport som har många utövare i Uppsala och Malmastallet borde få förbli ett levande stall. Utnyttja de resurser som finns för att utveckla en lantlig pärla som ligger tillgängligt och naturskönt.
En stad måste få växa och utvecklas - gör det på ett långsiktigt sätt och slå inte sönder unika miljöer, som inte går att återskapa. Med visioner och vilja skulle Malma gård kunna förädlas och bli en blomstrande mötes- och rekreationsplats för många generationer framåt.
Styrelsen för Södra Norby villaförening genom