Beslut om slutförvaring måste ta tid

Om kopparhöljena inte håller kommer slutförvaringen förvandla Forsmark till en radioaktiv zon, skriver Åsa Lindstrand med flera.

Debatt2020-11-12 01:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Kommunstyrelseordförandena Spangenberg (C) och Erlandsson (S) i Östhammar och Oskarshamn skriver (UNT 6/11) att de vill att regeringen ska fatta ett beslut i frågan om det planerade slutförvaret i Forsmark. De vill se ett snabbt ja.

Kommunerna skulle vinna ekonomiskt om kärnbränsleförvaret byggs. Men regeringen måste se till helheten och vet att den långsiktiga säkerheten är det viktigaste. Det handlar om ett radioaktivt avfall, förpackat i kopparkapslar, som ska hållas isolerat från människa och miljö i hundratusentals år.

Det finns en vederhäftig vetenskaplig kritik som säger att koppar inte är ett tillräckligt bra kapselmaterial. Regeringen väntar nu på att Strålsäkerhetsmyndigheten SSM i februari ska ge sin syn på resultaten från de två 20-åriga försökspaketen med uppvärmd koppar och lera. Kärnavfallsbolaget SKB har i tio års tid vägrat ta upp det så kallade LOT-försöket. Det togs upp ändå förra hösten, fast i hemlighet.

Korrosionsresultaten publicerades i början av oktober av SKB. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG menar att det är tydligt att kopparkorrosionen i försökspaketen är så oväntat kraftig att kopparkapslarnas långsiktiga integritet måste ifrågasättas.

SSM kvalitetsgranskar just nu resultaten med externt expertstöd. Det är fullt möjligt att även SSM:s experter nu tar kopparproblemen på allvar. Myndigheten kan omvärdera sitt nuvarande positiva ställningstagande till ansökan och i stället råda regeringen att säga nej till förvaret.

Kommunföreträdarna skriver att det finns en risk att mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn blir fullt i förtid. Så är det inte. Ett regeringsbeslut ska tas för att utöka lagringskapaciteten eftersom det ingår i SKB:s ansökan för kärnbränsleförvaret. Vill SKB ha ett snabbare beslut i den specifika frågan kan de enkelt bryta ut den delen ur ansökan.

Det är viktigt att kärnbränsleförvaret inte resulterar i en radioaktiv zon kring Forsmark. Regeringens beslut måste ha långsiktig säkerhet först, inte snäva kommunala intressen.