Bättre inkludering behövs på arbetsmarknaden

För att kompetensen ska vara styrande måste parterna hitta former för inkludering, skriver företrädare för fackförbundet Unionen.

Bild från politikerveckan på Järvafältet i Stockholm.

Bild från politikerveckan på Järvafältet i Stockholm.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2021-06-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsmarknaden mår som bäst när den bygger på kompetens. Det är den faktor som ska väga tyngst, hela vägen från rekryteringsprocessen till lönesamtalet. För att arbetsmarknaden ska fungera effektivt måste kompetens få styra. Det kräver att arbetsmarknadens parter hittar former för inkludering i arbetslivet. Vi är över 240 000 medlemmar i Uppsala, Stockholm och Östra Sörmland Gotland.

Den 2–6 juni pågick Järvaveckan, som blev en livesändning från en studio i Rinkeby i Stockholm. Under Järvaveckan spelades även ett avsnitt in i Gottsunda där vi har medlemmar. 

Unionen har deltagit under Järvaveckan och lyft kollektivavtalets värde och fackets roll för inkluderande arbetsplatser. Inflytande och demokratisering av arbetslivet alltid en angelägen fråga för oss som fackförbund, vi välkomnar därför möjligheten att få delta i diskussioner och debatter med andra samhällsaktörer och de direkt berörda i dessa frågor.

Det finns många verktyg för att stärka anställdas ställning på arbetsmarknaden. Få är lika effektiva som kollektivavtal och facklig organisering. Det är också ett av de bästa verktygen vi har för att skapa en mer inkluderande och välmående arbetsmarknad. Hälften av Unionens medlemmar i Järvaområdet är under 40 år, det är unga människor som ställer högre krav på arbetsgivare och som i utbyte bidrar med enormt driv och kompetens. De är framtidens arbetsmarknad och för dem är det en självklarhet att den ska vara inkluderande.

För att möta arbetsmarknadens framtida behov har vi ett batteri av förslag på hur man kan säkra att det är kompetens som styr och inkludering som gäller. Här är ett urval av de lösningar som vi vill se på arbetsmarknaden:

– Inkludera fackliga representanter i rekryteringsprocesser. 
Vi ser en stor skillnad på de arbetsplatser där facket medverkat i rekryteringen, det ger bredd och fler perspektiv på kompetens och lämplighet.

– Se över policys om löner och villkor.
Arbetsgivare kan tillsammans med fackliga företrädare granska de bestämmelser och policys om löner och andra anställningsvillkor som finns så att de inte missgynnar specifika grupper.

– Utbilda alla i ledande befattning i jämställdhet och mångfald.
Nyckeln för att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad är kunskap, vi behöver fler utbildade som kan bidra mot detta mål.

Sveriges arbetsmarknad står inför stora utmaningar, varje tillfälle och varje plattform som gör att vi kan mötas och hitta lösningar tillsammans är ett steg i rätt riktning. Under Järvaveckan får många av våra medlemmar en möjlighet att möta makthavare som de annars inte når. Vi deltar för att stärka deras röster, driva våra gemensamma frågor och visa att det inte finns några utmaningar som vi inte klarar av tillsammans.