Vi värnar kvinnors rätt att välja

Debatten om hemförlossning måste nyanseras, skriver Uppsala barnmorskeförbunds styrelse.

Barnmorskeförbundet i Uppsala tycker att ovetenskapliga argument förekommer i debatten om hemmafödsel

Barnmorskeförbundet i Uppsala tycker att ovetenskapliga argument förekommer i debatten om hemmafödsel

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2024-07-07 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill nyansera den pågående debatten om hemfödslar. Vi förstår att det finns en oro hos förlossningsläkare som ser och behandlar komplikationer. Däremot har vi svårt att förstå hur narkosläkare, allmänläkare och andra utan professionell erfarenhet från förlossningsvården tänker när de bygger upp rädsla utifrån eget tyckandet och utan att basera sina argument på vare sig forskning eller beprövad erfarenhet.  

Intressant nog så väljer många barnmorskor som är experter på fysiologisk födsel, det vill säga när kroppen själv styr födandet (utan medicinska interventioner såsom värkstimulerande dropp, ryggbedövning, kejsarsnitt med mera) själva att föda hemma. Givetvis måste oron för ökad barnadödlighet tas på största allvar men till sak hör att både Norge och Island har samma låga siffror för spädbarnsdödlighet som Sverige samtidigt som de erbjuder hemfödslar och differentierad födevård.

En födsel är en livsomvälvande process för den gravida som kommer att påverka henne för resten av livet. Vi som alla i vårt dagliga arbete möter kvinnor inom mödravården, förlossningsvården, på BB och i eftervården vill å det starkaste protestera mot antydningarna om att kvinnor fattar beslutet om var de ska föda lättvindigt. I debatten har även framkommit synpunkter kring de ofödda barnens bristande rättigheter och antydningar om att gravida inte värnar sitt eller sitt barns bästa. 

undefined
En födsel är livsomvälvande, man borde lita på att kvinnan fattar ett klokt beslut, skriver Uppsala barnmorskeförbund

Vi vill därför påminna om att kvinnor har full bestämmanderätt över sina kroppar och att de självklart sätter sitt eget och sina barns bästa först när de fattar beslut om plats att föda oavsett om det är på sjukhus, vilket gäller den stora majoriteten, eller om det är i hemmen.

Det är inget lättvindigt beslut att föda hemma och de som går emot normen och väljer att föda utanför sjukhus har sina skäl till det. De förstår att det krävs en transport för att tillgå avancerad medicinsk hjälp, medicinsk smärtlindring och barnläkare. De flesta vill undvika en övermedikaliserad födsel. Många väljer att föda hemma för att optimera chanserna till en fysiologisk födsel och för att få stöd från personer de har lärt känna innan och för att kunna bevara självbestämmandet under födandet.

Hur hemfödslarna ska organiseras och kopplas till sjukhusen på bästa vis behöver utredas. Självklart ska inga barnmorskor tvingas jobba med hemfödslar. Födande på sjukhus ska inte lämnas till förmån för födande i hemmen. Dagens fristående hembarnmorskor har ett joursystem som regionen kan hämta inspiration ifrån och vidare kan man titta på våra grannländer för exempel på hur vårdformen kan integreras. Vad vi med säkerhet vet är att cirka 25 procent av alla barnmorskor har lämnat förlossningsvården på storsjukhusen enligt Nationella vårdkompetensrådet. Förhoppningsvis kan många lockas tillbaka till att arbeta med födande igen under andra förutsättningar. Sannolikt kan även barnmorskor från andra regioner lockas till Uppsala.

Om några från den selekterade lågriskgruppen väljer att föda hemma med två barnmorskor närvarande under den aktiva delen av sin förlossning som vanligtvis tar några timmar så skulle det inte bara frigöra rum och tid för barnmorskor på befintlig förlossningsavdelning, det finns även en stor möjlighet är att det faktiskt också blir kostnadseffektivt.

Den befintlig förlossningsavdelningen på Akademiska sjukhuset är i stort behov av mer resurser. Men det ena utesluter inte det andra. Uppsalas kvinnor förtjänar att föda tryggt och säkert oavsett om det är på akutsjukhuset, på en barnmorskeledd enhet eller i hemmet.

Uppsala barnmorskeförbunds styrelse