För många barn är sommarlovet förknippat med dagar av skratt, bad och ledighet. För andra är det tyvärr en tid som präglas av utsatthet och rädsla, bland annat för att bli bortförd och bortgift – en oro som allt för ofta visar sig vara befogad. Antalet barnäktenskap ökar under somrarna och sorgligt nog är det framför allt många flickor som inte återvänder till sina skolbänkar efter sommarlovet. Oro och rädsla över att behöva giftas bort ska inte vara en del av ett barns liv, men enligt Rädda Barnen har allt fler barn börjat att höra av sig till deras stödchatt för att de är rädda för barnäktenskap, våld i hemmet och hedersrelaterat våld.
Enligt uppgifter har det mellan januari och juni i år inkommit 465 ärenden till den nationella stödtelefonen om hedersrelaterat våld och förtryck. Av dessa ärenden står 19 procent för oro över att bli bortgift genom barnäktenskap. 13 procent av ärendena är samtal om oro över att bli bortförd ur landet. Det är tragiskt att Sverige inte kommit längre i en fråga som gäller barns rättigheter.
Att Sverige misslyckats att skydda barn från att bli bortförda och bortgifta är skamligt men knappast förvånande, då bland annat uppföljningen av skolplikten inte är tillräckligt god. Alla barn som är bosatta i Sverige omfattas av skolplikt och måste gå i skolan. Undantag gäller om barnet har giltigt skäl, till exempel en sjukdom eller ledighet som skolan beviljat. Skolplikten ger samhället ett ansvar för att skydda barns hälsa och utveckling genom att se till så att barnet går i skolan. Riksrevisionen gjorde en granskning för att se om regelverket kring skolplikten och dess undantag fungerar i verkligheten. Efter genomförd granskning framförde man skarp kritik över hur regelverket efterlevs och man uppmanade regeringen att bland annat se över möjligheten om införande av ett nationellt frånvaroregister för att säkerställa barns skolgång.
Det är beklagligt att regeringen inte agerat utifrån riksrevisionens förslag och uppmaningar. Hur kan regeringen acceptera att ingen vet hur många barn som försvinner och blir bortgifta? Till skillnad från regeringen anser Moderaterna att det är av högsta vikt. Ett nationellt frånvaroregister skulle inte bara säkerställa elevers rätt till skolgång, utan även förbättra kunskapen om varför en elev är frånvarande och framför allt skulle de elever som försvinner under sommarlovet att upptäckas tydligt.
På Moderaternas initiativ röstade riksdagen i höstas för att ge Skolverket i uppdrag att utreda möjligheten att införa ett nationellt frånvaroregister. Men tyvärr har detta inte implementerats, eftersom regeringen motsätter sig åtgärden.
En av statens viktigaste uppgifter är att garantera människors rättigheter. En uppgift som staten misslyckats med då barn fortfarande blir bortförda från Sverige och bortgifta mot sin vilja. Barnäktenskap ska aldrig vara okej och det är vårt ansvar att se till att barn får förbli barn. I det arbetet har skolan en central roll. Skolan behövs för att upptäcka vilka barn som riskerar att giftas bort. Ingen skolbänk ska tom vid skolstart, inget barn ska bli förd ut i landet som sin vilja och inget barn ska bli bortgift. Det är vår viktigaste uppgift att se till att det blir verklighet.