Fusk med bemanning. Fusk med timredovisning. Fusk med fakturering. Fusk med medicinering. Utnyttjande av otrygg arbetskraft. Senaste månadens avslöjanden om grov välfärdsbrottslighet inom Attendos hemtjänst i Uppsala har nog lämnat få oberörda. Men trots den upprörande brottsligheten vägrar övriga partier att göra upp med roten till problemet; kommunens mycket långtgångna privatiseringsexperiment. Nu behövs agerande såväl lokalt som nationellt. Samhället måste återta kontrollen över vår välfärd.
Det var en närmast chockartad upplevelse att ta del av de rapporter som kommit från såväl kommunens förvaltning som i medier om Attendogate i Uppsala. Att så här grov organiserad brottslighet kunnat förekomma i hemtjänstverksamheten utan att upptäckas av Attendo, som bedriver verksamheten, gör att allt förtroende för företaget är raderat.
Vi är tyvärr inte förvånade. Redan 2019 tog Vänsterpartiet i kommunfullmäktige upp den specifika risken för att kommunens modell med etableringsfrihet för privata aktiebolag i äldreomsorgen skulle kunna komma att utnyttjas av grov organiserad brottslighet. Strax innan hade Uppsala kommun deklarerat att man ska ta krafttag mot organiserad brottslighet och att Södertäljes arbete på området skulle agera förebild. I Södertälje hade man identifierat privata företags etableringsfrihet i välfärden som en källa till finansiering av grov organiserad brottslighet. Därför valde Södertälje att avsluta användningen av lag om valfrihet, LOV. Men när vi från Vänsterpartiet frågade varför inte Uppsala gör samma analys och vidtar samma åtgärder, nu när Södertälje var tänkt att agera förebild, så möttes det av en axelryckning. Inga planer på att upphöra med privatiseringsexperimentet fanns.
Hemtjänstavtalet med Attendo i Uppsala är nu hävt. 500 äldre och ett par hundra anställda drabbas. När de privata företagen misslyckas är det alla som behöver eller jobbar i välfärden som får betala priset. Men det är inte bara inom hemtjänsten kommunen använder sig av lag om valfrihet. Uppsala är även en av mycket få kommuner som använder sig av LOV inom särskilda boenden för äldre. Och det till ett mycket högt pris. I december presenterades kommunens LOV-utredning, som tillkommit på Vänsterpartiets initiativ. Den visar hur LOV-driften inom särskilda boenden driver fram oerhörda kostnader för kommunen. Eftersom de privata företagen etablerar boenden utifrån en spekulation om hur de ska tjäna pengar, inte utifrån de behov kommunen faktiskt har, så etableras boenden på fel ställen och i fel antal. Just nu har vi en överkapacitet som kan kosta kommunen flera hundra miljoner kronor kommande år. Därefter kan vi stå inför en underkapacitet som gör att äldre inte kommer hitta boenden. Återigen, privatiseringarna kommer med ett mycket högt pris för vårt samhälle.
Så vad vill då de olika partierna göra åt detta? Kristdemokraterna och Moderaterna vill inte enbart behålla privatiseringsverkstaden, de vill till och med skruva på regelverken så att Attendo ska ges ny chans att komma in i hemtjänsten. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. De bildar en majoritet som bestämmer att frågan ska utredas. Och de bestämmer redan nu att utredningen ska komma fram till att fortsatt privatisering ska råda. Om inte enligt lag om valfrihet så enligt lag om offentlig upphandling. Vi ska alltså lösa ett problem genom att skapa ett helt nytt. Från ett privatiseringsexperiment direkt över till ett annat.
Vänsterpartiet är tragiskt ensamma om att kalla en spade för en spade; privatiseringarna förstör vår välfärd. Detta måste få ett slut. Vi föreslår att kommunen, tillsammans med icke vinstdrivande aktörer, tar över all äldreomsorg. Vi kommer lyfta Attendo-skandalen till riksdagen och där kräva att kommuner inte längre ska ges rätten att använda sig av den bokstavligt talat livsfarliga etableringsfriheten för privata aktiebolag i vår välfärd. Vårt löfte inför höstens val är tydligt; vi ska ta tillbaka kontrollen över vår välfärd.