Förra veckan lyckades Europaparlamentet och EU-medlemsländerna i rådet komma överens om att villkora utbetalningarna från EU-fonderna. Ett medlemsland måste därmed följa EU:s grundläggande principer om rättsstat och demokrati för att kunna ta del av EU-medel. Knappt hade bläcket torkat innan Ungerns premiärminister Viktor Orbán hotade med att han skulle lägga in sitt veto. Nu måste Löfven stå upp för slutprodukten och den europeiska demokratin.
Tidpunkten kunde inte vara mer passande. Vid sidan om pandemin och klimatkrisen breder en annan kris ut sig över EU; rättsstatskrisen. Där auktoritära ledare har fått fri lejd att fortsätta sina diktaturfasoner och steg för steg fortsätta nedmontera demokratin. I Polen pågår en häxjakt mot domare och minoriteter. Ungern lever knappt ens upp till kriterierna för en demokrati. I Slovakien och Malta har grävande journalister mördats med regeringarnas goda minne. Trots att EU-kommissionen kritiserat länderna har de verktyg som funnits tillhands varit tandlösa. De processer som väckts för att straffa länder kan som mest bara frånta ett land dess rösträtt i EU, och inte ens dessa förfaranden har kunnat ta sig fram i rådet, där länderna gärna har hållit varandra om ryggen.
Att man nu, efter stenhårda krav från Europaparlamentet – där Centerpartiet och vår partigrupp Renew Europe har tryckt på allra mest – gått med på ett rättsstatsvillkor för utbetalningar av EU:s budget är alltså ett stort framsteg. Svenska skattepengar ska helt enkelt inte kunna gå till regeringar som tillåter korruption och stryper yttrandefriheten.
Frågan har varit ett av Centerpartiets viktigaste vallöften, där vi är stoltast över att lagen innehåller följande:
– En bred definition med en tydlig lista kring vad som klassas som en överträdelse. Det är heller inte bara direkta överträdelser som inkluderas, utan även beslut i medlemsländer som innebär risker för överträdelser.
– En mekanism så att vanliga människor och civilsamhällesorganisationer inte straffas ekonomiskt av indragna stöd till medlemsländers politiker. Hederliga medborgare ska inte drabbas för att deras styrande politiker är korrupta.
– En tidsbegränsning för medlemsländerna att agera när en rättsstatsfråga kommit upp, så att länder inte ska kunna förhala processen.
Resan är dock inte slut här. Att stifta en lag betyder dessvärre inte alltid att den tillämpas ordentligt i praktiken. Det dröjde inte länge efter beslutet var fattat innan Ungerns premiärminister Viktor Orbán meddelade att han skulle lägga in sitt veto mot överenskommelsen. Återigen försöker Ungern hålla Europa gisslan. Men även om demokratilåset blir verklighet så kommer omkring 55 procent av medlemsländerna fortfarande behöva ställa sig bakom ett beslut att hålla tillbaka pengar.
Nu måste Stefan Löfven och de andra EU-ledarna syna bluffen från Ungern. Landet är för beroende av pengarna. Det faller också ett tungt ansvar på regeringarna att se till att mekanismen inte stannar vid vackra ord på ett papper. Löfven måste vara mycket tydlig när medlemsländerna möts rörande dessa frågor: har man en gång skrivit på EU:s fördrag om rättsstatsprinciper och demokrati, så är det också något man ska följa.
Det handlar om att ha ett långsiktigt perspektiv. För att EU ska fungera och för att vi ska våga handla med varandra, lämna ut misstänkta brottslingar och allt annat viktigt som EU-samarbetet innebär, krävs tillit mellan våra länders rättssystem. Vi måste stoppa denna erodering innan det är för sent. Nu har vi chansen.