Många har de senaste veckorna bojkottat choklad från Marabou och Daim. Ukraina har nämligen svartlistat Marabous ägarbolag Mondelez efter att det framkom att de har fortsatt bedriva verksamhet i Ryssland även efter krigets utbrott och på så sätt finansierat den ryska krigskassan med skattepengar.
Mondelez har vägrat sälja eller lägga ned verksamheten. I stället har företaget panikartat försökt stoppa bojkotten genom att säga att de ska "separera" verksamheten i Ryssland från resten av verksamheten. Det duger inte. Om Mondelez trots ett års passivitet faktiskt vill få oss att tro att de inte vill stödja Putins invasion av Ukraina behöver de göra mycket mer.
Företagets reaktion på bojkotten visar dock att konsumenters röst och inköpsval är en maktfaktor som inte ens storföretag kan blunda för, och det är bra att Mondelez hålls ansvariga för sina handlingar. Just därför tycker vi att bojkotten inte enbart bör begränsa sig till att få dem sluta finansiera den ryska krigsmaskinen, utan även sluta använda sig av barnslavar.
Ja, du läste rätt. Marabou och Daim innehåller kakao som odlas av barnslavar.
Detta har varit känt i många år men aktualiserades särskilt för två år sedan då åtta barn från Mali stämde Mondelez, Nestlé och flera andra chokladjättar för att de köper kakao som odlas av barnslavar i Elfenbenskusten. Barnen skrev i sin stämningsansökan att de blev lurade till Elfenbenskusten och tvingades arbeta på kakaoplantagerna. En av dem fick inte en krona på två år och utsattes för gifter utan skyddskläder, en annan skadades svårt av olyckor som involverade stora machete-knivar.
Forskare vid University of Chicago uppskattar att omkring 1,5 miljoner barn tvingas arbeta på kakaoplantagerna i Elfenbenskusten och Ghana, där 60 procent av världens kakao odlas. När tidningen The Guardian konfronterade Mondelez med de före detta barnslavarnas stämning av dem valde storföretaget att inte kommentera.
Även Nestlé och Mars omfattades av stämningen då de också använder sig av kakao odlat av barnslavar. Den bästa garantin för att den choklad man köper inte bidrar till krig, barnarbete eller slaveri är om den är märkt med Fairtrade eller kommer från ett företag som är med i World Fair Trade Organization. Då går dessutom väldigt lite av pengarna till rika mellanmän och direktörer, och mer når de bönder i utvecklingsländer som faktiskt är orsaken till att vi kan njuta av kakaoprodukter från första början.
Fram tills att Marabou blir Fairtrade-märkt tycker vi därför att bojkotten av deras choklad ska fortsätta permanent. Men på längre sikt räcker inte bojkotter – det behövs en lagändring. Tänk efter: hur orimligt är det inte att vi förbjuder barnarbete och slaveri på hemmaplan samtidigt som vi låter företag obehindrat tjäna miljoner på att exploatera barnslavar i andra länder? Kan vi ens hävda att Sverige har avskaffat slaveriet, när svenska företag är fria att tjäna pengar på att människor förslavas?
På EU-nivå diskuteras just nu ett lagförslag som är tänkt att förbjuda produkter som tillkommit med hjälp av slaveri eller tvångsarbete. Men Sverige behöver inte invänta den processen – riksdagen är fri att införa en sådan lag när den vill. En svensk lag skulle dessutom kunna gå steget längre och inte bara förbjuda produkter som tillkommer med hjälp av slaveri utan förbjuda företagen i sig som försöker sälja sådana produkter. Det de ägnar sig åt är i grund och botten att göra vinst på människohandel.
Vi vill uppmana alla att stödja denna bojkott, kräva mer ansvarsfullt agerande från våra företag och pressa politiker att skydda de mest sårbara. Vi har makten att påverka både politiker och storföretag med vår röst och våra val. Låt oss använda den kraften tillsammans.