Åtgärderna för Ackis räcker inte

Det går inte att spara och snåla sig till en bättre situation, skriver Björn Tjernström i en replik.

Debatt2020-12-19 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Det är med stor förvåning jag läser debattinlägget av Emelie Orring och Malin Sjöberg Högrell (UNT 14/12) där man förklarar hur vårdköerna, som delvis uppstått på grund av coronapandemin, ska minskas. Redan före pandemin har operationskapaciteten påverkats negativt av brist på sköterskor och vårdplatser.  

Det finns gott om sjuksköterskor i länet – men de väljer bort Region Uppsala som arbetsgivare, säger regionrådet Stefan Olsson (UNT 5/12) ”Akademiska sjukhuset kan ha ett ganska dåligt rykte som arbetsgivare, och samma sak kan gälla regionen i stort. Jag tror att man måste sluta behandla sjuksköterskor som en grå massa som man bara kan knöla in i schemarader.”

Redan tidigare har representanter för regionmajoriteten beskrivit hur de beslutat införa vårdnära service och kartlägga medarbetarnas administrativa börda.

Privat vård kostar och dessa pengar behövs bättre på Akademiska sjukhuset. Men ändå ska Region Uppsala se över om en del av den vård som i dag bedrivs på Akademiska sjukhuset kan läggas ut på privata aktörer. "Det är inte hållbart att Akademiska sjukhuset förväntas göra allt", säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen till Läkartidningen (oktober 2020).

Min uppfattning är, att vill vi ha en välfungerande sjukvård i regionen måste det satsas på Akademiska Sjukhuset. Möjligen vore det bättre att Akademiska Sjukhuset åter blev statligt.  

Sjuksköterskebristen är det största problemet och kommer sannolikt att öka efter det man kört slut på de många sköterskor och undersköterskor, som nekats sammanhängande sommarledighet, och som nu sannolikt kommer att tvingas jobba under jul- och nyårshelgen. Jag tror att de flesta vet var problemen ligger och att det inte finns något behov fler konsulter eller enkäter.

Det går inte att spara och snåla för att hålla bemanningen på ett minimum, som klarar normalbelastning. Liksom för försvaret måste det finnas en buffert för att kunna klara av krissituationer. Rapporter om orimliga väntetider och överbelastning från bland annat akutmottagningen på Akademiska har varit vanliga. Optimera arbetsförhållanden och betala väl, så är jag övertygad om att Akademiska Sjukhuset kan drivas effektivt med nöjd personal och patienter utan inblandning av privata aktörer.