Enligt en ny undersökning från Skatteverket av företagens inställning till skattesystemet instämmer 53 procent av byggföretagen som svarat på undersökningen i påståendet ”Svarta löner förekommer i vår bransch”. Det ska jämföras med 26 procent 2013. Nu krävs hårdare kontroller för att hitta de fuskande företagen. Men regeringen måste också på allvar analysera vilka konsekvenser det sänkta Rot-avdrag har fått.
Under våren 2017 har Skatteverket frågat företag om deras inställning till skattesystemet, skattefelet och Skatteverkets kontroller.
Resultaten inom byggsektorn uppvisar tydliga försämringar sedan förra undersökningen 2013.
I dag instämmer hälften av byggbolagen i att de är utsatt för konkurrens från företag som skattefuskar i branschen. För fyra år sedan var motsvarande siffra en tredjedel.
Samtidigt anser allt fler byggföretag att risken för att bli upptäckt när man inte betalar rätt skatt har minskat. ”Resultatet visar på en kraftigt förändrad och negativ utveckling för byggbranschen när det gäller möjlighet att fuska och förekomsten av svart arbetskraft”, konstaterar Skatteverket.
För Sveriges Byggindustrier och våra drygt 3 600 medlemsföretag är det här mycket oroande.
Sund konkurrens är en våra prioriterade frågor. Svartarbete och regelfusk får aldrig löna sig.
Det ska vara lätt att göra rätt, så att den sunda konkurrensen kan stärkas och fungera. En sund konkurrens skapar rättvisa och attraktiva näringsvillkor för branschen och tryggare anställningar för medarbetarna.
På ett sätt är resultaten förvånande. Sedan Skatteverkets förra undersökning 2013 har en rad regelförändringar gjorts för att minska möjligheten till skattefusk. Exempel på sådana är regler om personalliggare (trädde i kraft den 1 januari 2016) och lagregler om arbetsgivardeklaration på individnivå (införs den 1 juli 2018). Sveriges Byggindustrier vill även att anmälningsplikt till Skatteverket ska införas för den som ska utföra arbete i Sverige och är i grunden positiv till den promemoria från Skatteverket om införandet av regler om att utländska arbetstagare i vissa fall ska beskattas i Sverige från och med första dagen de är verksamma i Sverige.
Men det går också att se förklaringar. I dag byggs det mer än på mycket länge. Det innebär att vi nu ser många nya aktörer i branschen. I dag finns det 97 000 bygg- och anläggningsföretag verksamma i Sverige, varav hälften är enmansföretag. Bara drygt 3 600 av företagen är medlemmar i Sveriges Byggindustrier.
Ju fler små och medelstora företag som väljer att ansluta sig till Sveriges Byggindustrier, desto större möjlighet ges vi att verka för en sundare konkurrens.
En annan möjlig förklaring är det sänkta Rot-avdraget som regeringen införde 2016. Skatteverket konstaterar i sin rapport att detta kan ha ”medfört att byggföretagen upplever att fler kan tänka sig att köpa svart arbetskraft igen”. När Rot-avdraget infördes 2008 var det just för att motverka svartarbete. Då såg våra medlemsföretag snabbt en tydlig positiv förändring. När Rot sänktes varnade vi regeringen för att svartarbetet skulle öka. Det tycks nu tyvärr ha besannats.
Svensk byggbransch ska vara sund. Skatteverkets undersökning visar att det finns mer att göra. Men det handlar inte i första hand om nya lagar och regler. De finns eller är på väg att införas. Men regler ska också följas.
Därför måste det också till skärpta kontroller av branschen, främst på arbetsplatserna för att hitta de företag som struntar i de regler som våra medlemmar följer.
Men det är också hög tid för regeringen att på allvar fundera på hur deras politik har påverkat byggbranschen. Vilken slutsats drar man av att svartarbetet, två år efter det sänkta Rot-avdraget, nu tycks öka markant? Sveriges Byggindustriers ståndpunkt är tydlig. Det är dags att åter slå undan benen för svartjobben – återställ Rot-avdraget.
Anders Ragnarsson, chef Sveriges Byggindustrier, BI Uppsala