Alla unga förtjänar rätten till en jämlik fritid. På sommaren innebär det möjligheten att kunna ta sig till badstranden under värmeböljan, att kunna träffa sina vänner och spela på fotbollsplanen eller att kunna ta sig till en fika inne i stan. En av regeringens viktigaste reformer för Sveriges unga var därför införandet av de avgiftsfria sommarlovskorten som förra året delades ut till alla elever mellan årskurs sex i grundskolan och årskurs två i gymnasiet.
Det kanske i vissa hem ses som en självklarhet att köpa busskort över sommaren till sina barn, andra kanske inte har det behovet när sommaren fylls med dyra semesterresor och språkresor till världens alla hörn.
Men för många familjer finns inte pengarna och ungas möjlighet till en sommar värd namnet ska inte behöva vara en fråga om klass.
Tyvärr fick korten bara se en sommar då Moderaterna och Kristdemokraternas budget som gick igenom förra året med stöd av SD tog bort den satsningen. I regeringens, Centerpartiet och Liberalernas förslag till statsbudget som presenterades nyligen har reformen inte återinförts. Vi från SSU Uppland beklagar detta och hoppas att förslaget finns med i kommande budgetar. Dock anser vi att frågan inte får stanna där.
Borås stad och regionstyret i Kalmar län visade i år att det även utan pengar från staten går att genomföra en liknande reform.
Vi tycker att region Uppsala kan gå före och genomföra denna reform själva av den enkla anledningen att den för länets unga är så pass viktig.
Vi kommer ställa krav på socialdemokraterna att driva den här frågan i opposition men vi hoppas att också att det blågröna regionstyret ser vikten av att återinföra avgiftsfria sommarkort. All annat vore att svika Uppsala läns unga.
Vi vill även generellt sett se lägre priser på bussresorna och öka tillgängligheten inte minst på landsbygden.
Det vore bra både ur ett jämlikhets- och hållbarhetsperspektiv. Att fler väljer att åka kollektivt framför att ta bilen är bra för klimatet. Vi i SSU Uppland utesluter inte att skatten behöver höjas för att finansiera denna satsning så att resurser inte trängs undan från sjukvården. Det kanske kostar lite i dag, men det kostar mer i framtiden med ojämlikhet och en förvärrad klimatkris.