Låt oss kartlägga våra egna unkna värderingar

Regeringen vill att invandrares värderingar kartläggs av myndigheterna.

TCO kräver svar från arbetsmarknads- och integratiosminister Mats Persson (L).

TCO kräver svar från arbetsmarknads- och integratiosminister Mats Persson (L).

Foto: Johanna Wallen

Debatt2024-10-21 06:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en riktigt dålig idé. Metoder som påminner om åsiktsregistrering hör inte hemma i Sverige. Alla i Sverige ska följa svensk lag och när unkna värderingar dyker upp ska de stävjas, det är självklart. Men det gäller oavsett var de dyker upp och vem som uttrycker dem. Motiven bakom regeringens kartläggning väcker också fler frågor än svar, vad är det egentligen regeringen vill få fram? Och vad ska de göra med resultatet?

Genom att gång efter annan peka ut en stor grupp människor, de som invandrat till vårt land, som problem och bärare av problematiska värderingar så åstadkommer regeringen ingenting annat än ökad polarisering och misstro. Vilket i sig skapar splittring och leder till en sämre integration, vilket är något som regeringen ofta säger sig vilja motverka.

Samtidigt visar statistik att Sverige är bland de sämsta i Europa på att ta tillvara den kompetens som finns hos människor med utländsk bakgrund. Exempel på att människor kan han jobbat som advokat i sitt hemland men kör taxi i Sverige vittnar om det. I Sverige är det därtill fyra gånger vanligare att högskoleutbildade migranter är arbetslösa än inrikes födda med högskoleutbildning.

I stället för att kartlägga invandrares värderingar borde regeringens fokus ligga på att undersöka varför tröskeln att komma in på arbetsmarknaden ofta är väldigt hög för invandrare. Vilka värderingar det är som gör att vi hamnar där.

undefined
Therese Svanström, ordförande för TCO, tycker att regeringens kartläggning av invandrares värderingar är en riktigt dålig idé.

Vi måste vara tydligare och säga som det är: vi har ett strukturellt problem med rasism och diskriminering på arbetsmarknaden. Vad du heter och vilken bakgrund du har spelar roll för dina möjligheter att få jobb i Sverige.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) två saker:

  1. Tycker regeringen att det är ett problem att invandrare har svårt att få jobb i Sverige även om de är kvalificerade nog?
     
  2. Om ja, vad kommer regeringen att vidta för åtgärder för att förändra detta?

Detta handlar inte bara om brist på språkkunskaper eller om att invandrare borde anstränga sig mer. Det verkar gå djupare än så. Det borde vara självklart för regeringen att forma en integrationspolitik som bättre tar vara på kompetens som kommer till Sverige. Självklart för att människor ska behandlas lika oavsett hur hens efternamn stavas, men det borde även vara intressant att göra något åt den samhällsförlust det innebär att matchningen inte fungerar som den borde.

Redan idag behöver sjuksköterskan, polisen, industriarbetaren och socialsekreteraren fler kollegor för att ha förutsättningar att kunna göra sitt jobb. Listan på bristyrken kan göras lång. Och problemet med kompetensförsörjningen kommer därtill bli mycket större när konjunkturen vänder om vi inte gör rätt saker nu.

Regeringen har ett ansvar för de signaler som man sänder och vilka problem man väljer att ta i tu med. Men det vilar också ett ansvar på arbetsgivare att komma in i matchen och ta tillvara på den kompetens invandrare har, så att även deras färdigheter och kvalifikationer erkänns även i Sverige. Det vilar också ett ansvar på oss alla att se andra människor som just människor och kollegor, oavsett var i världen man är född.

Detta skulle vara bättre både för den enskilda människan och för samhället i stort, och betydligt mer effektivt än att kartlägga enskilda gruppers värderingar.

Polarisering och nationalism har aldrig byggt ett samhälle starkt. Däremot har eget arbete ett stort värde när det kommer till att minska klyftor och skapa ett samhälle som hänger ihop. Låt oss gå den vägen i stället. Låt oss alla gå till jobbet och mötas där.