Arbete mot barnfetma pågår för fullt

I Tierp är arbetet redan i gång med att ge barn en uppväxt med minskad risk för fetma, skriver två politiker (C och L) i ett svar.

Den 15 oktober fattade Utskottet för hälso- och sjukvård beslut om en pilotstudie gällande förstärkt geografiskt hälsouppdrag, skriver Malin Sjöberg Högrell (L)(bilden) och Sara Sjödal.

Den 15 oktober fattade Utskottet för hälso- och sjukvård beslut om en pilotstudie gällande förstärkt geografiskt hälsouppdrag, skriver Malin Sjöberg Högrell (L)(bilden) och Sara Sjödal.

Foto: Madeleine Andersson

Debatt2019-11-05 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionrådet Vivianne Macdisi (S) lyfter (UNT 22/10) behovet av insatser mot barnfetma. Region Uppsalas blågröna styre delar bilden av problemet, och prioriterar redan en rad insatser för detta. 

Problemet med barnfetma är allvarligt och växande. Det ökar risken att drabbas av flera hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar, det blir allt vanligare i västvärlden och vårt län är inget undantag. Det är också mycket svårare att vända utvecklingen som vuxen medan möjligheterna att bryta utvecklingen mot fetma är störst i ung ålder. Alla är överens om behovet av åtgärder och samverkan mellan flera aktörer för att motverka barnfetma. 

Ett samarbetsprojekt vars syfte är att åstadkomma detta är ECHO-zon, aktören bakom är Uppsala Universitet. Tanken var att skapa zoner där alla berörda aktörer samverkar för att motverka barnfetma, genom att ta ett helhetsgrepp kring alla moment som påverkar barnens vardag och öka möjligheten till en hälsosam livsstil. 

Uppsala universitets upplägg var att samarbetsavtal skulle slutas mellan universitetet, Tierps kommun och Region Uppsala.

Tierps kommun konstaterade efter en tid att det inte gick att få till ett avtal om ECHO-zon och därför kunde inte projektet genomföras. Frågan om vem som skulle finansiera vad inom projektet var oklart. Endast treårig finansiering diskuterades trots att projektet skulle löpa över tio år. Trots att projektet skulle påbörjas redan 2018 blev det tydligt att ingen faktisk verksamhet skulle bli av. En enig kommunstyrelse i Tierps kommun tog därför beslutet att avbryta sin medverkan i det tänkta projektet. Som en följd av detta ströks det ur regionens budget eftersom det inte fanns något avtal att ansluta till. 

Detta tas inte upp av Macdisi, vars beskrivning väldigt tydligt är präglad av regionoppositionsperspektivet – endast att projektet drogs bort ur den blågröna budgeten i regionen nämns.

Ett tips i sammanhanget är att regionoppositionsrådet kontaktar sina partikamrater i Tierps kommun för att få hela bakgrundsbilden.

Vi har inte släppt arbetet för att motverka barnfetma – tvärtom! Det pågår en rad insatser för att främja barns hälsa.

Den 15 oktober fattade Utskottet för hälso- och sjukvård beslut om en pilotstudie gällande förstärkt geografiskt hälsouppdrag. Det innebär ett helhetsgrepp för ökad hälsa hos befolkningen, motverkande av barnfetma ingår i uppdraget men även främjande av en hälsosam livsstil i allmänhet. 

Samverkan mellan flera aktörer och en helhetssyn är viktig, inte bara för att minska barnfetma utan för att främja barns hälsa generellt.

Detta är en central del av det förstärkta geografiska hälsouppdraget. Genom att involvera aktörer som till exempel brukarföreningar, kommunens verksamheter, Arbetsförmedlingen, näringsliv och ideella organisationer kommer man åt flera aspekter av inte bara barns utan även vuxnas hälsa. Det pågår redan mycket bra hälsoarbete i kommunerna, inom idrottsrörelserna med mera, genom att knyta samman dessa bättre kan samhället som helhet ge goda förutsättningar för en hälsosam uppväxt. 

När ett vårdcentrum öppnas i Tierp så får detta det förstärkta geografiska hälsouppdraget, inriktat på förebyggande och främjande hälsoarbete. De bästa behandlingarna är de som inte behöver utföras, där är vi helt överens. 

Upplands Idrottsförbund har startat ett projekt i samverkan med skolorna i Tierps kommun i syfte att få barnen att röra sig mer. Bakgrunden till att förlägga ECHO-zon i Tierp var just stora problem med övervikt bland barn i kommunen och att man genom projektet kunde få barn att röra sig mer. Det finns nu goda förutsättningar att uppnå detta genom det nya samarbetet tillsammans med en etablerad aktör i form av Upplands Idrottsförbund. Ett projekt tillsammans med Upplands Idrottsförbund ger långsiktiga möjligheter att bibehålla samarbetet även efter projektavslut.

“It takes a village to raise a child.” Att barn rör sig mindre och att barnfetman ökar är ett problem för hela samhället och det krävs insatser från hela samhället för att lösa det.

Inrättandet av hälsocentraler, ökad samverkan mellan olika aktörer och Tierps avtal med Upplands idrottsförbund ger en långt större effekt, då det möjliggör långsiktighet och varaktighet. Nu är redan arbetet i gång med att ge barn en hälsosam uppväxt med minskad risk för fetma. Macdisi är varmt välkommen att göra ett studiebesök i Tierps kommun för att ta del av arbetet på plats.

Karta: Tierp