Alla är vinnare med mobila närvårdsteam

Vi i det blågröna styret vill att den nära vården ska utvecklas och att de patienter som så önskar ska kunna få sin vård i hemmet, skriver Malin Sjöberg Högrell och Malena Ranch.

De mobila närvårdsteamen erbjuder hembesök hos äldre personer med omfattande vårdbehov och personer med svår funktionsnedsättning, skriver Malin Sjöberg Högrell och Malena Ranch.

De mobila närvårdsteamen erbjuder hembesök hos äldre personer med omfattande vårdbehov och personer med svår funktionsnedsättning, skriver Malin Sjöberg Högrell och Malena Ranch.

Foto: Pressbild.

Debatt2021-11-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill att framförallt äldre och sköra patienter samt de med svår funktionsnedsättning ska kunna undvika onödiga transporter till antingen vårdcentral eller akutmottagning. Vår vision är att vi med samarbete mellan Region Uppsala och länets kommuner samt olika professioner kan stärka och utveckla den nära vården och minska onödiga sjukhusinläggningar. 

Äldre som söker vård på akutmottagningen kan i dag få ligga alldeles för länge innan de får en vårdplats. Vi jobbar med att rekrytera personal på sjukhuset för att öppna fler vårdplatser. Men vi måste jobba med flera åtgärder parallellt för att förbättra situationen på Akademiska sjukhuset. Ett sätt är att minska inflödet. Om vi kan ge mer vård i hemmet kan vi undvika att patienten behöver uppsöka Akademiska sjukhuset. 

Region Uppsala har börjat en omställning och införde för ett par år sedan mobila närvårdsteam. Vi har tyvärr inte nått hela vägen vad gäller antalet team, men i vår budget finns medel för fler mobila närvårdsteam som vi vill ska komma igång så fort som möjligt. Genom att fler får kunskap om att teamen finns tror vi att efterfrågan på besök i hemmet kan öka, både från invånare i länet och hos sjuksköterskor och undersköterskor i den kommunala hälso- och sjukvården.

De mobila närvårdsteamen erbjuder hembesök hos äldre personer med omfattande vårdbehov och personer med svår funktionsnedsättning. Målsättningen är att patienten får en medicinsk bedömning i hemmet eller på särskilt boende i stället för att behöva åka till en vårdcentral eller ett sjukhus. De mobila närvårdsteamen är samtidigt ett stöd för de kommunala sjuksköterskorna som kan få råd och stöd i sin handläggning av vårdärenden. Vi i det blågröna styret vill även utveckla uppdraget för de mobila teamen så att de också kan erbjuda insatser som idag inte görs på våra särskilda äldreboenden, insatser som kan minska behovet av transport till och inläggning på Akademiska sjukhuset.

Om du har en anhörig som har svårt att ta sig till en vårdcentral så kan du antingen ringa vårdcentralen eller 1177 och förklara hälsotillståndet och fråga om det är möjligt att mobila teamet kan komma på hembesök. 

De mobila närvårdsteamen har möjlighet att göra direktinläggningar på våra närvårdsavdelningar i Uppsala, Östhammar samt vid geriatriken i Tierp och Uppsala. Direktinläggning kan även ske till medicinsk vårdavdelning på Akademiska sjukhuset. 

Förutom mobila närvårdsteam så har vi även en mobil vårdcentral för våra äldre patienter, Äldrevårdsenheten. I dag finns den i Uppsala kommun men vår målsättning är att den ska finnas i fler kommuner när vi utvecklar den nära vården i hela länet. Äldrevårdsenheten är en mobil vårdcentral med läkarresurs för äldre personer i Uppsala kommun som har behov av läkarvård i hemmet. Den som är över 65 år, är långvarigt sjuk och har stora svårigheter att ta sig till en vårdcentral kan efter en remiss från sin husläkare eller sjuksköterska i kommunen lista sig hos Äldrevårdsenheten. Om du listas där kommer Äldrevårdsenheten både att göra planerade och akuta besök till hemmet.  

Att utveckla möjligheten till vård i hemmet är viktigt. Vi i det blågröna styret ser att den resan bara har börjat. Men det är en förändringsresa vi måste göra tillsammans i regionen, kommunerna, professionen och tillsammans med patienterna. Mobil vård innebär en rörlig vård som kommer till patienten och inte tvärtom. En vård där olika organisationer samverkar i form av interprofessionella vårdteam som ett komplement till den traditionella vården. En mobil vård handlar inte om gränser eller om var ansvaret börjar och slutar. Mobil vård handlar om samsyn, sambruk och samarbete över organisations- och professionsgränserna. Alla är vinnare på sådant arbetssätt, i synnerhet personer med stora vårdbehov.

Vi i blågröna styret vill fortsätta satsa på den mobila vården för att stärka patientens röst och för att det ger en trygghet för både patient och närstående med god och nära vård. Den mobila vården tydliggör en personcentrerad vård och minskar behovet av slutenvård.