Sverige har aldrig importerat så lite, och exporterat så mycket el som nu. Men det går inte att betrakta Sverige som en solitär utan vi är en integrerad del av ett europeiskt elhandelssystem. Energipolitiken är redan i dag i stor utsträckning europeisk och vi har mycket att vinna på att den utvecklingen fortsätter. Med havsbaserad vindkraft, utvecklad utsläppshandel och sammanlänkade europeiska elnät kan vi få ett slutgiltigt stopp för den fossila energin och bygga ett 100 procent förnybart elsystem i hela EU, skriver Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.
Att Sverige köper och säljer el med våra grannländer är ingen nyhet. Det är en del av ett handelssystem som pågår obehindrat hela tiden. Alla EU-länder handlar el med varandra. Energin flödar mellan nationsgränserna varje dag och minut. Det integrerar EU och gör medlemsländerna beroende av varandra, och är dessutom betydligt mer kostnadseffektivt. Det är i grunden ett positivt system, men kräver att vi arbetar tillsammans inom EU för att se till att all el som används, i såväl Sverige, som i resten av unionen är 100 procent förnybar.
Den europeiska Energimarknadsförordningen fastställer att minst 70 procent av den el som finns i en medlemsstat måste vara tillgänglig för export till en annan. Det går därför inte att se Sverige som en solitär utan vi är en integrerad del av ett europeiskt elnät. Redan i dag bidrar svensk förnybar energiproduktion till att fasa ut kol och olja i andra delar av Europa. Sverige exporterar cirka 25 terawattimmar per år vilket motsvarar elkonsumtionen i hela Lettland, Litauen och Estland, tillsammans. Så måste det fortsätta vara för att maximera fördelarna av den förnybara energiproduktionen. Samtidigt finns det dagar och timmar då Sverige, precis som alla andra EU-länder, eventuellt handlar el från ett grannland, el som ibland kan vara fossil. För att även den importerade elen ska vara förnybar behöver vi utveckla EU:s energisystem och avveckla den fossila energin i alla medlemsländer.
Det stora problemet med dagens elnät, i såväl Sverige som EU är överföringskapaciteten – både inom och mellan länder. Den förnybara energin i norra Sverige når inte de södra delarna av landet. Samma problem ser vi i stora delar av EU. Det spelar ingen roll hur mycket el vi producerar om vi inte har kapacitet att överföra elen i näten. Oavsett om produktionen är förnybar eller från gamla kärnkraftverk är den till ingen nytta om elnäten är underdimensionerade. Det spelar ingen roll hur djup brunnen är om slangen läcker.
Det europeiska elnätet innehåller i dagsläget många brister. Det är underdimensionerat och gammalt. Detta på grund av att vi under alldeles för lång tid låst fast oss i ett fossilberoende vilket skapat problem, inte bara för klimatet, utan även för elnätet. Det är inte alltid elen vare sig produceras eller konsumeras på precis samma platser som för 50 år sedan, vilket skapar nya och förändrade behov av elledningar. För att åstadkomma ett 100 procent förnybart, robust och leveranssäkert energisystem behövs en palett av åtgärder, på såväl nationell som europeisk nivå. Vi gröna, i Sverige och EU, kämpar för att:
1. Bygga ut de europeiska elnäten. Från EU:s sida sker investeringar i energiinfrastruktur inom det som kallas TEN-E, TransEuropean Network for Energy. EU:s investeringar i energiinfrastruktur måste helt fokusera på elnäten och förnybara lösningar och sätta ett slutgiltigt stopp för investeringar i infrastruktur för fossilgas. Det blåser inte överallt hela tiden. Solen skiner inte lika mycket i hela Europa samtidigt. Därför behövs det installerad kapacitet på många olika platser runt om i Europa för att skapa ett energisystem som ständigt producerar förnybar el till alla Europas hushåll. Det måste därför bli lättare att handla förnybar el över gränserna.
2. Fortsätta reformera EU:s utsläppshandelssystem. Tack vare oss gröna är priset på utsläppsrätter rekordhögt. Nyligen passerade priset för första gången 40 euro per ton koldioxid. Det höga priset bidrar till att fasa ut kolkraftverken runt om i Europa på löpande band. Vi vill fortsätta utveckla EU:s utsläppshandelssystem genom att minska antalet utsläppsrätter, begränsa den fria tilldelningen och inkludera fler sektorer i handelssystemet.
3. Fortsätta utbyggnaden av havsbaserad energiproduktion. Vindkraften är både billig och förnybar. Kommissionen har lagt fram ett förslag på en strategi för havsbaserad energiproduktion, med fokus på vindkraft men även på vågkraft och havsbaserade solcellsparker. Strategin är bra, även om jag gärna sett ambitiösare mål. Nu behöver den verkställas i praktiken, både i Sverige och i Europa.
Klimathotet är akut och behovet av elektrifiering ökar hela tiden. Vi behöver smarta elnät som levererar förnybar el i tid. De senaste åren har den förnybara energiproduktionen ökat explosionsartat. Det medför enorma möjligheter att göra oss kvitt det fossila en gång för alla. Men för att lyckas med det behöver vi mer europeisk energipolitik, inte mindre. Vi behöver bredare insikt om vilken roll EU spelar, även inom energipolitiken.