Äldreomsorg i behov av prioriteringar

Närliggande grönytor och hälsosam livsstil är viktigt för en bra ålderdom, skriver Stefan Hanna i en replik.

Debatt2021-04-11 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Det är positivt att Erik Pelling säger sig ha insett att äldreomsorgen och sjukvården är i behov av att stärkas och inte ständigt försvagas (UNT 1/4). Om Pelling menar allvar med att vilja bidra till att vi bättre ska klara av att erbjuda våra äldsta invånare en så frisk framtid som möjligt är det viktigt att kommunen bygger klokt med närliggande grönytor som ständigt bjuder in till hälsofrämjande fysiska aktiviteter. 

Allt fler 40-talister och tidigare generationer är beroende av äldreomsorg och kvalificerad vård. Att behovet kraftigt ökar har politiken känt till i många år. Det behövdes ingen hemsk pandemi för att inse det. Det är också positivt att han tackar alla som på olika sätt bidrar till att hantera den pågående pandemin och som tar ett aktivt ansvar för att hindra smittspridning. Det är imponerande insatser som många gör, det tackar även jag för. 

Det krävs dock mer än vackra ord för att på allvar förbättra Uppsalas förmåga till en äldreomsorg med kvalitet. Det krävs nödvändiga prioriteringar och förändrade arbetssätt som gör att vi på allvar stärker upp kvaliteten inom äldreomsorgen. En klok stadsbyggnadspolitik och god äldreomsorg minskar också behovet av sjukvård.

Viktigast av allt för våra äldsta medborgares välbefinnande är att eftersträva ett så friskt och aktivt liv som möjligt för att ha god livskvalitet. Väldigt många av våra äldsta invånare gör också det. Allt fler väljer också, när det är möjligt, att jobba långt efter möjlig tid för pensionering, engagerar sig ideellt med mera. För många är det ett viktigt sätt att hålla sig frisk på. Det skapar för många meningsfullhet och för samhället är det mycket värdefullt att kunniga människor fortsätter att bidra i samhället. Att bekämpa åldersdiskrimineringen i vårt land har också en stor betydelse för att människor ska vara friska längre. 

Med begränsade resurser är det särskilt viktigt att jobba med förebyggande hälsoinsatser. Det är inte minst viktigt kopplat till insatser som bidrar till att minska utvecklingen av allt fler människor som drabbas av svår demens. Antalet invånare som drabbas av svår demens ökar i takt med att vi har förmånen att bli allt fler som lever allt längre. Precis som i många andra sammanhang har fysiska aktiviteter och vad vi äter stor betydelse för att minska riskerna för demens. Om Pelling menar allvar med att vilja bidra till att vi bättre ska klara av att erbjuda våra äldsta invånare en så frisk framtid som möjligt är det viktigt att kommunen bygger mycket klokare än nuvarande planer. Det är mycket viktigt med närliggande grönytor som ständigt bjuder in till hälsofrämjande fysiska aktiviteter.